Mještani Brekovice obolijevaju, nadležni negiraju problem

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Okt.2015, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mještani Brekovice obolijevaju, nadležni negiraju problem

BIHAĆ - Iako već godinama mještani Brekovice upozoravaju na problem štetnog uticaja po njihovo zdravlje velikog broja baznih stanica mobilne telefonije, te antenskih i drugih odašiljača koji su razasuti na ovom prostoru, nijedna od nadležnih institucija kojima su se obraćali ništa nije učinila po ovom pitanju.

"Sve naše peticije i apeli ostali su bez odjeka. Dolazili su iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Unsko-sanskog kantona i prezentovali nam rezultate >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << studije koju su radili. Po toj studiji ne postoje negativna zračenja na ovom prostoru", kaže Kadir Majstorović, predsjednik MZ Brekovica, i dodaje da mještani ne vjeruju ovakvim rezultatima.

Istakao je da je i dalje prisutan povećan broj oboljelih od malignih bolesti u ovom mjestu, a mještani smatraju kako su glavni uzrok tome upravo štetna zračenja.

Ističu kako se povećava broj oboljelih lica u mlađoj i srednjoj životnoj dobi, a posebno su zabrinuti za zdravlje najmlađih.

Mještanin Reuf Čehić ističe slučaj svog mlađeg brata Jusufa, koji je iznenada preminuo u 39. godini.

"Sve se odigralo vrlo brzo. Imao je mladež iza lijevog uha, koji je operisan i odstranjen. Ubrzo su liječnici konstatovali da je tumor zahvatio mozak i kada su započeli pripreme za operaciju, otkrili su da je rak potpuno uništio bratova pluća", kaže Čehić, dodajući kako u ovoj porodici niko ranije nije bolovao od raka.

Mještane dodatno zabrinjava to što se bez potrebnih procedura grade stubovi s antenama i tornjevi s baznim stanicama mobilnih operatera, te ističu kako na veoma malom prostoru radi čak 12 stanica bazne telefonije, kao i brojni drugi odašiljači.

Inače, zbog svog geografskog položaja Brekovica je idealan prostor za postavljanje odašiljača elektromagnetnih talasa.

U Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša USK ističu kako rezultati urađene studije nisu pokazali štetnost uticaja zračenja baznih stanica i drugih emitera. Ističu kako je riječ o nejonizirajućim zračenjima niskog intenziteta, ali ne isključuju mogućnost da ima štetnog zračenja koje se emitira iz nekih drugih prirodnih izvora.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.