Izvor: Nezavisne Novine, 20.Feb.2017, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitrović: Zločini mudžahedina teži od zločina u Srebrenici

BANJALUKA - Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da su zločini koje su počinili mudžahedini nad srpskim vojnicima i zarobljenicima na Ozrenu po načinu izvršenja teži od onih koji se pripisuju Srbima u Srebrenici.

"Zločini počinjeni nad Srbima na Ozrenu imaju sve elemente genocida, ali nažalost, nalogodavci i neposredni izvršioci nisu odgovarali za te zločine", rekao je Mitrović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<
On je naveo da je na Ozrenu izmješteno 11 masovnih srpskih grobnica sa oko 140 tijela, od čega je najkarakterističniji slučaj iz Gostovića gdje su 53 srpska borca masakrirali mudžahedini, od čega je 12 tijela pronađeno i identifikovano.

Mitrović je rekao da je na Ozrenu zarobljeno 459 srpskih vojnika, od čega ih je 49 razmijenjeno, 271 identifikovano, a 131 se vodi kao nestao.

On je naveo da Republika Srpska još potražuje 1.676 boraca i civila, dok se u tri spomen-kosturnice u Srpskoj nalazi 657 ekshumiranih neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

Komentarišući najavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će ove sedmice biti podnesen zahtjev za pokretanje revizije presude protiv Srbije, Mitrović je rekao da ne vjeruje da Izetbegović u svojoj namjeri nema podršku nekog od visokih zvaničnika međunarodne zajednice.

"Ovo me sve podsjeća na 90-te godine bez obzira na drugačije okolnosti kada je Alija Izetbegović imao podršku tadašnjem američkog ambasadora u BiH da ne podrži Kutiljerov plan", istakao je Mitrović.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio da je će sljedeće sedmice biti podnesen zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u predmetu protiv Srbije.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Genocid nad Srbima na Ozrenu gori od zločina u Srebrenici

Izvor: Večernje novosti, 21.Feb.2017, 09:50

Zločini počinjeni nad Srbima na Ozrenu imaju sve elemente genocida, ali nažalost, nalogodavci i neposredni izvršioci nisu odgovarali za te zločine BANjALUKA - Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.