Mirko Norac pušten na slobodu

Izvor: Politika, 25.Nov.2011, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirko Norac pušten na slobodu

ZAGREB – Bivši hrvatski general Mirko Norac, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Gospiću i Medačkom džepu, pušten je iz zatvora u Popovači pošto je odslužio dve trećine kazne, javili su hrvatski mediji.

Odluku o puštanju Mirka Norca na uslovnu slobodu, četiri godine pre isteka kazne, donela je u septembru Komisija za uslovni otpust pošto je u zatvoru proveo više od deset godina, od marta 2001.

Mirko Norac >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najpre je osuđen na 12 godina zatvora za planiranje i likvidaciju više desetina srpskih civila u Gospiću 1991. godine, a zatim i na šest godina zatvora za ubistvo civila i zarobljenika u Medačkom džepu. Te dve kazne su objedinjene u kaznu od ukupno 15 godina.

Suđenje za ratne zločine u Medačkome džepu bio je prvi slučaj koji je Haški sud prepustio hrvatskom pravosuđu.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović u septembru prošle godine oduzeo je generalski čin Norcu, kao i takođe osuđenima Branimiru Glavašu i Vladimiru Zagorcu.

Norac je navodno izričito tražio da mu se ne priprema nikakav doček.

Zbog odluke o puštanju Norca na uslovnu slobodu protestovale su tri hrvatske nevladine organizacije, ističući da Norac nije izrazio kajanje zbog žrtava.

Kao razlog za protest udruženja su navela i činjenicu da je Mirko Norac tokom služenja kazne imao brojne privilegije, od slobodnih vikenda, pa do toga da se čak i venčao i dobio decu.

U njegovu odbranu stao je, međutim, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava pozivajući se na praksu Haškog tribunala o puštanju na uslovnu slobodu nakon odluženja dve trećine kazne.

Na uslovnu slobodu jutros su puštena još dvojica hrvatskih zatvorenika - Hrvoje Petrač, koji je služio kaznu od sedam i po godina zbog otmice sina bivšeg hrvatskog generala Vladmira Zagorca i iznude, kao i Leon Sulić, koji je bio u zatvoru zbog privrednog kriminala.

Beta

objavljeno: 25/11/2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.