Ministarstvo odbrane zvalo sudiju

Izvor: B92, 20.Nov.2014, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ministarstvo odbrane zvalo sudiju"

Beograd -- Pukovnik VS Želimir Đurović izjavio je da je u martu sa najvišeg mesta u Ministarstvu odbrane sudiji Upravnog suda naloženo da odbije njegovu tužbu.

"Imam svedoka za to, spreman sam da idemo na poligraf i ja i taj koji je zvao sudiju. U junu sam Visokom savetu sudstva podneo disciplinsku prijavu za razrešenje sudije Bojović jer je dozvolila da se izvrši uticaj na tok i ishod postupka koji je vodila, ali Savet do danas ćuti", rekao je Đurović gde je Jukom održao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konferenciju na temu "Čekamo pravdu i pravičnost".

Đurović je naveo da je podneo tužbu kojom je tražio da se proglasi ništavom naredba o prestanku njegove službe u Vojsci, doneta 2000. godine, jer nije izvršena u zakonskom roku od tri meseca.

"Živim od vazduha 15 godina, nemam penziju niti zdravstvenu knjižicu, bolesni smo i žena i ja, zadužen sam do guše, i sve to zato što sam ukazao na kriminal Nebojše Pavkovića i dva njegova generala", rekao je Đurović.

Đurović je dodao da je radio u odseku za nabavke Ministarstva odbrane i 1999. godine i 2000. godine usprotivio se zloupotrebama i sakupio dokaze o "kriminalu vojnog vrha".

"Tada su, u junu 2000. godine, doneli naredbu o prestanku službe, koja je morala da se izvrši u roku od tri meseca. Nisu me, međutim, zvali da predam dužnost, što je obavazno, pošto su znali da bih doneo tri gomile dokaza o kriminalu Pavkovića i dva njegova generala i to bi moralo da uđe u zapisnik. Nisu uradili ništa po propisanoj proceduri, što pravno znači da naredba nije izvršena, nego su samo konstatovali da mi je prestala služba", rekao je Đurović.

Rok od tri meseca za izvršenje naredbe istekao je 30. septembra 2000. godine, neposredno pred promene 5. oktobra i Đurović od tada vodi spor da dokaže da mu služba nije prestala, ali nema nikakve prihode niti zdravstveno osiguranje, iako je 2000. godine imao 37 godina radnog staža, a tvrdi da danas ima 52 godine staža.

"Pavkovića nisu hteli da diraju, bio je potreban prvo Koštunici, pa posle i Đinđiću a na kraju je završio u Hagu, dok ja i dalje vodim bitku. Boriću se do kraja, jer u Srbiji ko nije lud, taj nije normalan", rekao je Đurović.

Đurović je ocenio da država čeka da on umre i da se sve tako završi.

"Moj slučaj je na Vrhovnom kasacionom sudu i to mi je poslednja šansa. Oni bukvalno čekaju da umrem. Njihova ideja je da se moja tužba ponovo vrati Upravnom sudu na razmatranje, koji će to da žvalavi tri godine, pa će da vrati sve Ministarstvu odbrane koje će ponovo da donese nezakonitu odluku o prestanku službe, pa da ja onda ponovo tužim i da sve traje pet godina... Ne mogu to da preživim", rekao je Đurović.

Đurovića zastupa Jukom koji mu je pružio besplatnu pravnu pomoć, a zastupa ga i advokatska kancelarija Ivošević.

Direktor Jukoma Milan Antonijević rekao je da se toj organizaciji godišnje obrati oko 1.000 građana koji godišnje dobiju neki vid besplatne pravne pomoći.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Ministarstvo odbrane zvalo sudiju"

Izvor: Vesti-online.com, 21.Nov.2014, 00:34

Pukovnik VS Želimir Đurović izjavio je da je u martu sa najvišeg mesta u Ministarstvu odbrane sudiji Upravnog suda naloženo da odbije njegovu tužbu. ..Ima svedoke: Pukovnik VS Želimir Đurović.. .."Imam svedoka za to, spreman sam da idemo na poligraf i ja i taj koji je zvao sudiju. U junu sam...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.