Ministar odbrane: Dogovori o avioliniji Beograd-Priština pomereni sa mrtve tačke

Izvor: Blic, 21.Feb.2017, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar odbrane: Dogovori o avioliniji Beograd-Priština pomereni sa "mrtve tačke"

Ministar odbrane Srbije i predsednik vladine radne grupa za normalizaciju aviosaobraćaja na Balkanu, Zoran Đorđević izjavio je danas da je ta grupa od formiranja imala dva sastanka.

- Konceptualni - da se upoznamo ko su članovi radne grupe i preliminarni da svako iznese svoje predloge. Napravili smo neke radne grupe koje rade. Ja sam uzeo na sebe da napravim neku analizu - rekao je Đorđević na skupu u Beogradu.

Odluka o formiranju radne grupe stupila je na snagu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 12. februara. Grupa bi trebalo da nađe način za ponovno uspostavljanje komercijalne aviolinije Beograd-Priština koja ne postoji 18 godina. Po pisanju medija, nadležnost te grupe vezana je i za ponovno postavljanje radara na Kopaoniku za vojne i civilne potrebe, koji je uklonjen 1999. godine.

Đorđević je naveo da je prethodno postojala inter-resorna radna grupa, ali da je prilikom posete Briselu, tokom razgovora s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić doneo odluku da na čelu radne grupe bude ministar odbrane, da se pokuša da se stvari "pokrenu sa mrtve tačke".

- Mislim da je nama sve vreme nedostajalo da mi imamo svoj predlog. Mi smo sve vreme čekali predlog druge strane da nam kažu šta oni predlažu za nas... To je bilo vezano i za naš radarski položaj na Kopaoniku, primarna i sekundarna radarska pozicija. Jedna od stvari koju želim da promenim je da mi damo predlog. Kada taj predlog na nivou Vlade usaglasimo s tim predlogom, idemo u Brisel i da Stoltenberga upoznamo sa tim - kazao je Đorđević.

On je rekao da "kada na tom visokom nivou" bude postojao neki kompromis, onda mogu da počnu i razgovori sa KFOR.

- Da probamo u okviru Vojno-tehničkog sporazuma i Rezolucije 1244 napravimo taj dogovor. Kada bude bio taj dogovor, on će stvoriti uslove, po "otvaranju tog donjeg sloja" da se priča o komercijalizaciji i leta Beograd-Priština i letovima koji će ići iz Prištine - naveo je ministar odbrane.

Na pitanje kada se može očekivati uspostavljanje leta Beograd-Priština, kazao da će to biti moguće kada radna grupa napravi neki dogovor sa KFOR.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.