Militanti ubili 300 Jazida

Izvor: B92, 03.Maj.2015, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Militanti ubili 300 Jazida

Jazidska Partija progresa saospttila je da su militanti Islamske države ubili 300 zarobljenih Jazida u iračkoj ublasti Tal Afar, zapadno od Mosula.

Irački potpredsednik Osama al Nudžaifi opisao je izveštaje o smrti kao užasne i varvarske, prenosi BBC, dodajući da je hiljade članova te manjinske etničke grupe zarobljeno prošle godine.

Mnogi su se javili da ih drže u Mosulu, glavnom uporištu Islameske države, čiji militanti su zauzeli velika područja na severu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i zapadu Iraka i istočne Sirije 2014. godine.

Istaknuti poslanik Jazida u Iraku Mahma Khalil izjavio je danas da su militanti IS ubili najmanje 25 zarobljenih Jazida u logoru, u gradu Tal Afar i da je razgovarao sa četiri različite osobe, koje su imale saznanja o događajima u logoru.

Kalil kaže da razlog za ubijanje nije poznat.

"Militanti žele da se proširi užas među njima, da ih prisile da pređu u Islam ili da urade nešto drugo", rekao je on.

Dodajući da među ubijenim ima muškaraca, žena i staraca, Kalil je dodao da veruje da u tom logoru još uvek ima oko 1.400 drugih Jazida, prenosi AP.

Desetine hiljada Jazida je pobeglo u avgustu, kada je IS zauzela sevrenoirački grad Sinjar, ali na stostine su militanti uhvatili.

Oko 50.000, od kojih polovinu čine deca, uspeli su da pobegnu u planine van grada, gde se još uvek nalaze.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.