Mijatović: Nedopustivo tolerisanje napada na novinare

Izvor: Radio 021, 02.Jul.2015, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mijatović: Nedopustivo tolerisanje napada na novinare

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je danas u Sarajevu da je u Bosni i Hercegovini sve veći broj slučajeva krivičnih prijava koje protiv novinara podižu političari i javne ličnosti i naglasila da političari moraju da stanu na stranu slobode medija.

Prema njenom mišljenju, javna ličnost koja nije kritikovana ne može se smatrati ozbiljnom i profesionalnom. "Na drugoj strani, pozivam novinare da budu profesionalni i da slede kodeks", poručila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je Mijatović na konferenciji za novinare i ocenila da je postojeća situacija u BiH, kada je u pitanju sloboda medija i napadi na novinare, zabrinjavajuća i da je nedopustivo da neki slučajevi teških napada na predstavnike "sedme sile" još nisu rešeni i procesuirani.

Predstavnica OEBS-a ističe da je novinarstvo profesija za koju treba posedovati talenat i strast i da su novinari su ljudi koji otvaraju u mnogim državama procese koji mogu da dovedu do "mnogo dobrih, ali i loših stvari", prenose "Nezavisne novine".

Takođe, iznela je i informacije o novom projektu OEBS-a koji je, kako je istakla, veoma bitan za novinarke i bavi se on-lajn napadima na one predstavnice profesije koje se bave istraživačkim novinarstvom i pišu o korupciji i kriminalu u društvu - od Norveške, Švedske, Velike Britanije, preko Turske, Azerbejdzana do Balkana.

"Imamo slučajeve gde novinarkama prete smrću, silovanjima, gde koriste najgoru vrstu mizogenog jezika upravo zbog toga što su žene, a ne što neko želi da polemiše o člancima koje su pisale", navela je Mijatović koja boravi u zvaničnoj poseti BiH.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.