Mihajlovićeva: Vlada ne kasni već ubrzano ide napred

Izvor: Kurir, 28.Jul.2014, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlovićeva: Vlada ne kasni već ubrzano ide napred

Mi donosimo set reformskih zakona i nema njihovog sprovođenja ako javna preduzeća ne počnu da funkcionišu na normalan način, a ne da u njih praktično sipamo novac, a ne dobijamo rezultat, navela je ministarka

BEOGRAD - Srbija ne može da čeka i svi reformski zakoni koje usvajamo - o privatizaciji, stečaju, radu, medijski zakoni, zakon o planiranju i izgradnji, govore da vlada ne kasni već ubrzano ide napred, rekla je danas potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i istakla da ni javna preduzeća više ne mogu da funkcionišu na dosadašnji način.

"Mi donosimo set reformskih zakona i nema njihovog sprovođenja ako javna preduzeća ne počnu da funkcionišu na normalan način, a ne da u njih praktično sipamo novac, a ne dobijamo rezultat", rekla je Mihajlović i navela da se sa današnje sednice Vlade u Nišu očekuju vesti o smeni direktora javnih preduzeća.

Za Mihajlovićku je, međutim, najmanje bitno ko će imenom i prezimenom biti smenjen već je, kako je rekla, važan stav Vlade da javna preduzeća više ne mogu da funkcionišu na ovaj način.

"Potpuno će se promeniti način funkcionisanja javnih preduzeća, od Elektroprivrede Srbije do Železnica Srbije", rekla je ona.

Mihajlović je navela i da javna rasprava o zakonu o planiranju i izgradnji počinje sutra.

"Hteli smo da zakon ide u javnu raspravu koja će trajati 20 dana, jer nam je kao vladi veoma važno da stvorimo dobar ambijent za investitore", rekla je ona, verujući da će zakon biti u parlamentu do kraja avgusta i da će taj propis omogućiti izdavanje grđevinskih dozvola za 26 dana, uz potpuno uprošćen postupak.

Prema njenim rečima, u tom zakonu je najvažnija brzina i ambijent za investitore. MIhajlović je podsetila da smo mi 246. u svetu na listi Svetske banke do dužini dobijanja građevinske dozvole, što je, kako je istakla, najveći problem svakog investitora.

Govoreći o crnoj i beloj listi građevinskih izvođača, Mihajlović je rekla da vlada i niko od nas nema vremena da trpi da se ugovori ne realizuju.

"Mi gubimo svakog dana milion evra zbog toga", rekla je ona i navela da se liste prave na osnovu međunarodne konvencije.

"Sa jedne strane, moramo da znamo ko su putarske firme koje mogu da poštuju rokove i kvalitet", kaže potpredsednica Vlade i navodi da će vlada pomoći onima koji mogu da rade i to kroz razgovor sa bankama i da imaju manje garancija kod banka.

"Oni koji ne rade sa njima će biti raskinuti ugovori", najavila je Mihajlović.

Govoreći o dinamici obnove i izgradnji kuća nakon poplava, Mihajlović je istakla da će za sedam do deset dana biti dati nalozi za isplatu novca, kao i nalozi za igradnju kuća.

"Očekujem da za deset dana novac već počne da stiže na račune, rekla je Mihajlović smatrajući da je vrlo važno da se zna da "tipovanje" kuća, da li su bile više ili manje pod vodom, rade stručna lica, a ne opština ni vlasnik kuće.

(Tanjug/RTS)

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.