Mihajlović: Rezolucija o Srebrenici ne doprinosi pomirenju

Izvor: RTS, 06.Jul.2015, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Rezolucija o Srebrenici ne doprinosi pomirenju

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović kaže da rezolucija o Srebrenici, kakva god da je, u ovom trenutku ne doprinosi pomirenju.
Mihajlović je u Jutarnjem programu RTS-a, povodom rasprave u Savetu bezbednosti UN o rezoluciji o Srebrenici, podsetio da je međunarodna zajednica, odnosno Zapad, duboko bio upleten u događaje u ratu u BiH.

Ukazao je da dobar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << deo krivice snose obe, odnosno sve tri strane, ali da veliki deo krivice snose međunarodne snage, koje su imale mandat da zaštite stanovništvo koje bilo izloženo napadima.
"Balkan je krenuo putem pomirenja i vreme je da krene putem pomirenja" istakao je Mihajlović.
Povodom predstojeće posete nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu i drugim državama u regionu, Mihajlović je istakao da je Nemačka ozbiljno prisutna na Balkanu, da će Merkelova imati šta da kaže liderima balkanskih država i da će ih te poruke motivisati na dalju saradnju i rešavanje zaostalih problema.
Mihajlović je ocenio da je ta poseta korisna, jer je reč o lideru zemlje koja je ekonomski, a samim tim i politički, najmoćnija u Evropi i dodao da "ne misli da Angela Merkel dolazi u bure baruta".
Kaže da Vlada Srbije očekuje pomoć od Nemačke, ne samo ekonomsku, nego i pomoć u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji, odnosno rešavanju problema Srba na Kosovu i Metohiji.
Govoreći o razgovorima Beograda i Prištine, Mihajlović je najavio da će sigurno biti nastavka dijaloga, a da napredak u ovom trenutku zavisi pre svega od Prištine.
Mihajlović je dodao da je taj strah neopravdan, da je ZSO jedan od najbitnijih dogovora tokom briselskog dijaloga, da se na realizaciju tog dogovora čeka dve godine i tri meseca i da je ZSO korak ka pravednijem rešavanju kosovskog problema.
Povodom referenduma u Grčkoj na kojem je više od 61 odsto Grka reklo "ne" predlogu međunarodnih poverilaca, Mihajlović je rekao da je premijer Aleksis Cipras povećao politički kapital, a da je najveći strah od domino efekta.
Najbolje rešenje bi bilo da Cipras sa EU dogovori novi paket i krene u novu reformu i nekim drugim putem za rešavanje krize, rekao je Mihajlović na RTS-u.
Smatra da će se tek pokazati koliko će taj politički kapital Ciprasu koristiti u dijalogu sa Evropom i da će već danas i sutra Evropa odgovoriti na ishod referenduma u Grčkoj.
"Prognoze stručnjaka se kreću od onih da će doći do dogovora, do onih da Grčka ruši evrozonu, da je to kraj EU", istakao je Mihajlović.
Mihajlović je naglasio da situacija nije toliko dramatična, kada je u pitanju sudbina EU, ali da se boji da je grčki odnos sa poveriocima promenio odnos dužnika i poverilaca i da će promeniti i uslove pod kojima se zemlje zadužuju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mihajlović: Rezolucija o Srebrenici ne doprinosi pomirenju

Izvor: Blic, 06.Jul.2015

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović izjavio je jutros da rezolucija o Srebrenici, kakva god da je, u ovom trenutku ne doprinosi pomirenju...Povodom sutrašnje rasprave u Savetu bezbednosti UN o rezoluciji o Srebrenici, Mihajlović je, na RTS-u, podsetio da je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.