Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Nov.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meron položio venac u logoru Čelebići

Predsednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Teodor Meron posetio je danas kasarnu Oružanih snaga BiH u Čelebićima, gde je tokom rata bio logor za Srbe, ističući da je došao da oda počast žrtvama okrutnih i užasnih dela počinjenih pre više od dve decenije.

 "Tokom obilaska ovog sada naizgled mirnog kraja osjetio sam jeku patnji onih koji su nekad ovđe bili zatvoreni", rekao je Meron novinarima nakon što je zajedno sa porodicama srpskih žrtava položio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << venac na ovom stratištu.

On ističe da njegov boravak ovđe ima za cilj da naglasi važnost rada Haškog tribunala u sankcionisanju individualne krivične odgovornosti, čime se daje doprinos svetu u kome je vladavina prava od najveće važnosti.

Meron je izrazio nadu da će rad Haškog tribunala doprineti društvu u kojem će pobediti vladavina prava i u kojem se patnja stradalih u logoru Čelebići više nikada neće ponoviti.

On je ukazao na činjenicu da se kasarna u Čelebićima danas nalazi u sastavu Oružanih snaga BiH u čijem su sastavu pripadnici svih nacionalnosti.

U logoru Logor Čelebići je tokom 1992. Godine bilo zarobljeno oko 400 logoraša srpske nacionalnosti, od kojih je 16 ubijeno.

Haški sud za zločine počinjene u ovom logoru osudio je Zdravka Mucića, Hazima Delića i Esada Landžu.

Predsednik MKSJ tokom dana obići će i hrvatsko stratište Uzdol, a sutra Sarajevo.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

LOGOR ČELEBIĆI: Predsednik Haškog suda odao počast srpskim žrtvama

Izvor: Kurir, 26.Nov.2014

Tribunal je za zločine počinjene u tom logoru osudio je Zdravka Mucića, Hazima Delića i Esada Landžu..SARAJEVO - Predsednik Haškog suda Teodor Meron (Theodor) odao je danas počast žrtvama srpske nacionalnosti u logoru Čelebići u blizini Konjica, gđe je tokom 1992. godine bilo zarobljeno oko...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.