Menja se projekat besplatnih udžbenika

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Jan.2015, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Menja se projekat besplatnih udžbenika

Projekat besplatnih udžbenika, nakon šest godina primene, najverovatnije će pretrpeti izmene, pre svega u pogledu obuhvata dece koja će od države dobijati knjige bez nadoknade.

Jedan od važnijih kriterijuma za dodelu treba da bude socijalno materijalni status učenika odnosno njihovih roditelja ili staratelja, pa bi pre svega deca iz siromašnijih porodica, kako se očekuje, dobiti te udžbenike.

Detalji i kriterijumi biće do marta definisani, jer u već u aprilu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << roditelji dobijaju ponude za kupovinu knjiga i do tada se mora znati da li će dobiti besplatne knjige i u kom obimu, rekla je Tanjugu pomoćnica ministra prosvete Zorana Lužanin.

Ona podseća da se do tada moraju urediti i druga pitanja, poput načina izbora udžbenika, šta sve ulazi u udžbenički komplet.

"Definisanje koje udžbenike dete treba da ima, bukvalno zavisi ne samo od škole nego i od nastavnika, što je teško za projektovanje", rekla je Lužanin i navela da je Ministarstvo počelo da radi registar udžbenika koji se koriste ove godine, odnosno za svaku školu i odeljenje biće jasno šta je uzeto kao komplet, za sve predmete.

Ministarstvo će, kako kaže, pokušati da dođe do odgovora na pitanje da li da najsiromašniji dobiju apsolutno ceo komplet ili da jedna grupa dobije deo kompleta i tako dalje.

U revidiranju projekta besplatnih udžbenika Ministarstvo prosvete zatražilo je pomoć Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i UNICEF-a.

Lužanin ističe da se prethodni projekat besplatnih udžbenika završio prosle godine i njime su bila obuhvaćena deca od 1. do 4. razreda osnovne škole i to za tri predmeta.

"Sada treba da pokrenemo novi projekat ali bismo voleli da promenimo obuhvat", rekla je Lužanin i navela da je, kao i do sada, za taj projekat namenjeno 680 miliona dinara.

Takođe, sada po zakonskom rešenju mogu da budu obuhvaćeni i đaci u višim razredima osnovne škole, rekla je pomoćnica ministra prosvete i ponovila da Ministarstvo završava predlog novog zakona o udžbenicima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Projekat besplatnih udžbenika pretrpeće izmene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2015

Projekat besplatnih udžbenika, nakon šest godina primene, najverovatnije će pretrpeti izmene, pre svega u pogledu obuhvata dece koja će od države dobijati knjige bez nadoknade, navodi Tanjug...Jedan od važnijih kriterijuma za dodelu treba da bude socijalno materijalni status učenika odnosno njihovih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.