Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Okt.2016, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Melem za opekotine

Ukoliko se tokom kuvanja ili nekih drugih poslova u kuhinji opečete, ne tražite spas ispod mlaza hladne vode.

Takva "prva pomoć" pomaže samo u smanjenju osećaja bola jer hladi kožu i nerve, ali ne sprečava pojavu plikova, tvrdi dr Reto Vetštajn, plastični hirurg iz Bazela.

- Dovoljno je da prođe 20 minuta od trenutka hlađenja pa da se bol ponovo javi, jer se temperatura kože u međuvremenu podigla. Da bi se postigao željeni efekat, bolje je da se odmah po >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nastanku opekotina na kratko pusti hladna voda, a zatim mlaka (temperature između 20 i 30 stepeni Celzijusovih), kako bi se podstakla cirkulacija- savetuje ovaj stručnjak.

Za ovakve nemile situacije, stručnjaci za narodnu medicinu inače preporučuju melem koji možete da napravite i sami na sledeći način: 3 pune kašičice svinjske masti nekoliko puta properite u hladnoj vodi, a zatim pomešajte sa jednim belancetom i čašicom domaće rakije, najbolje komovice. Umutite mikserom dok ne dobijete kompaktnu, homogenu smesu, nalik šlagu.

Ovako spremljen melem delotvoran je kod opekotina od ulja, rerne, vrele vode, sunca jer stimuliše regeneraciju kože, ne izaziva bolove i sprečava pojavu ožiljaka. Opečeno mesto treba premazati tri do četiri puta tokom dana u tankom sloju. Melem možete da čuvate u frižideru do 12 meseci.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.