Mekalister: Pozitivan i konstruktivan pristup vlade Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Maj.2015, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekalister: Pozitivan i konstruktivan pristup vlade Srbije

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister pozdravio je danas pozitivan i konstruktivan pristup prema regionalnoj saradnji koji je Vlada Srbije pokazala u poslednjih nekoliko meseci.

U izjavi za Tanjug uoči sutrašnjeg skupa o saradnji na Zapadnom Balkanu, Mekalister je posebno istakao značaj susreta premijera Srbije i Albanije:

"Susret premijera Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije Edija Rame novembra prošle godine - prvi susret premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dve zemlje za poslednjih 68 godina - dobar je primer ključnih koraka koji su nedavno preduzeti u regionu."

Dan regionalne saradnje, koji će sutra biti obeležen u Briselu, važna je prilika za razmenu mišljenja između država u procesu pridruživanja, Evropskog parlamenta, Evropske komisije i nevladinih organizacija, smatra izvestilac EP.

"Regionalna saradnja i dobri susedski odnosi nisu svrha sami sebi. Oni su ključni element procesa pridruživanja EU i ključni faktor za uspostavljanje političke stabilnosti, bezbednosti i ekonomskog prosperiteta u regionu, ali i pojedinačno za svaku zemlju koja se pridružuje", istakao je Mekalister.

Dan regionalne saradnje organizovan je sa idejom da se pošalje jasna poruka o tome dokle su zemlje Zapadnog Balkana stigle u procesu reformi i koliko su spremne da nastave taj proces.

Konferenciju, čiji su glavni organizatori Savet za regionalnu saradnju i Balkanski fond za demokratiju, otvoriće komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han i premijer Albanije Edi Rama, a učesće su najavili i ministri spoljnih poslova iz regiona, uključujući ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića.

Očekuje se i prisustvo Dejvida Mekalistera, kao i poslanika EP Eduarda Kukana, Ulrike Lunaček, Tanje Fajon, Ive Vajgla i Andreja Plenkovića, uz učesće brojnih eksperata i predstavnika civilnog sektora.

Predviđen je i zajednički koncert izvođača tradicionalnog folklora, Biljane Krstić iz Srbije, Amire Medunjanin iz Bosne i Hercegovine i Tamare Obrovac iz Hrvatske.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.