Među žrtvama nasilja stare majke i bake

Izvor: Šumadija Press, 26.Nov.2015, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Među žrtvama nasilja stare majke i bake

Od početka godine, u krugu porodice zabeleženo je 11 ubistava žena, starosti 60 i više godina. Pet od tih ubistava počinila su njihova deca i unuci.

Od početka godine, u krugu porodice zabeleženo je 11 ubistava žena, starosti 60 i više godina. Skoro polovinu tih ubistava počinila su njihova deca i unuci, bilo je pet slučajeva, a isto toliko supružnici. Vinovnik ubistva u jednom slučaju bio je zet.

Ovi podaci samo potvrđuju da je nasilje u porodici, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << kome su žrtve starije žene, najviše čuvana porodična tajna, jer na videlo izlaze samo slučajevi sa smrtnim ishodom, iako je nasilje trajalo u kontinuitetu duže vreme. I kada za nasilje znaju drugi članovi porodice ili pak ljudi iz lokalne zajednice, uglavnom o tome svi ćute, saopštilo je udruženje “Emiti”, koje se bavi pravima starijih osoba.

– To ne može biti problem samo tih porodica, već društva u celini. Svi smo zakazali, a posebno institucije koje su zadužene da intervenišu. Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, podsećamo da je nasilje nad ženama najdrastičnije kršenje ljudskih prava, kao i da su, istovremeno, potpuno izostale aktivnosti koje su u vezi sa prevencijom nasilja nad starijim ženama u porodici. Blaga je i kaznena politika – saopštava “Emiti”.

Ovo udruženje napominje da će organizacije civilnog društva koje rade sa starijima i za starije, u svojim aktivnostima u narednom periodu znatno više pažnje posvetiti osnaživanju samih starijih žena da o nasilju ne ćute, a potom i onih iz njihovog okruženja da na isto reaguju i prijavljuju ga nadležnima.

– Očekujemo i od nadležnih da ovoj temi posvete više pažnje, kako bi i starije žene živele svoj život u dostojanstvu bez da trpe zanemarivanje, zlostavljanje i nasilje od članova porodice ili bilo koga drugog u društvu. Potrebno je unaprediti normativni okvir pravne zaštite starijih osoba od nasilja u porodici tako što bi se kvalifikovanim oblikom nasilja u porodici smatralo i delo nasilja izvršeno prema starijoj ili nemoćnoj osobi. Ovo bi omogućilo adekvatno sankcionisanje slučajeva nasilja nad starijim i nemoćnim članovima porodice koji čine specifičnu, osetljivu i ranjivu društvenu grupu – kažu u ovom udruženju.

Oni podvlače da je potrebno “inkriminisati zanemarivanje i zlostavljanje starijih osoba, kao posebno krivično delo, kako bi se delotvorno prevenirali i sankcionisali svi oblici zanemarivanja i zlostavljanja starijih”.

Među žrvama nasilja nad starima daleko je više žena nego muškaraca. Primera radi, lane je u Kragujevcu Centar za socijalni rad zabeležio 44 slučaja nasilja nad starima, a 35 bile su žene. Najviše njih, čak 19, trpele su fizičko nasilje.

Starije žene u Srbiji u nekim slučajevima godinama trpe nasilje od muževa, a onda kada im odrastu sinovi, umesto zaštitnici majke oni postanu još jedan majčin mučitelj. Stranice crne hronike u novinama pune tekstovi o sinu starom 54 godine koji je majci slomio vrat zbog para za kockarski dug, o muškarcu koji je bespomoćnu staru majku po čitavu noć držao vezanu lancima za ogradu…

Beograđanka je u martu satarom ubila svoju baku (91) i majku (62). U aprilu je M.Đ. (50) iz okoline Paraćina tukao do smrti majku staru 85 godina zato što ga je zvala telefonom i molila da se iz kafane vrati kući. Pre dve nedelje M.R. (23) iz okoline Mladenovca nožem je ubio svoju baku (69), a da bi prikrio zločin podmetnuo je požar.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.