Izvor: Blic, 07.Avg.2017, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Zatvaranje "Al Džazire" u Izraelu neće biti lako

Izraelski ministar komunikacija Ajub Kara najavio je danas na konferenciji za novinare niz koraka u cilju zatvaranja katarske televizije "Al Džazira" u Izraelu, a premijer Benjamin Netanjahu pohvalio ga je na svom Tviter nalogu.

Why is Israel moving to ban Al Jazeera? https://t.co/B21p0spHrf via @AJInsideStory #DemandPressFreedom pic.twitter.com/XD0H1gnZf9

Netanjahu je napisao da je njegov ministar "preduzeo nekoliko praktičnih koraka da blokira huškanje 'Al Džazire' >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Izraelu". Činjenica je, međutim, da ni jedan od koraka koje je Kara pomenuo nemaju praktične posledice i da će u praksi katarska TV stanica "Al Džazira" nastaviti da emituje vesti iz Izraela kao i do sada, navode izraelski mediji.

Kara je danas održao konferenciju za novinare o tome i pozvao vladinu kancelariju za štampu da poništi akreditive za zaposlene u "Al Džaziri" u Izraelu, međutim, za to će biti potrebni dodatni dokumenti.

אני מברך את שר התקשורת איוב קרא, שבהמשך להנחייתי נקט היום בשורת צעדים מעשיים כדי לעצור את פעילות ההסתה של אל-ג׳זירה בישראל.

Direktor kancelarije za štampu Nican Hen rekao je da se, shodno procedurama, takve akreditacije poništavaju jedino posle konsultovanja sa bezbednosnim agencijama, ako postoji uverenje da se radi o opasnosti za nacionalnu bezbednost.

Kara takođe pokušava da izdejstvuje da kablovske i satelitske kompanije blokiraju emitovanje vesti "Al Džazire", zbog čega ih je direktno kontaktirao. One su izrazile spremnost da to učine, ali to nisu javno saopštile. Većina gledalaca "Al Džazire" u takozvanom arapskom sektoru u Izraelu gleda emisije preko satelitskih kanala, koje izraelske vlasti ne mogu da kontrolišu.

Dodatni Karin korak je i apel ministru javne bezbednosti da iskoristi svoj autoritet da zatvori kancelarije "Al Džazire", pošto je time trebalo da se bavi policija koja je izbegla odgovornost i prebacila je na Ministarstvo za javnu bezbednost.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Al Džazira najavila tužbu protiv Izraela

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Avg.2017

Katarska TV stanica Al Džazira osudila je danas odluku Izraela da zatvori njen biro u Jerusalimu, ocenivši da je ta mera nedemokratska, i najavila da će podneti tužbu.   Izrael se ugledao na četiri arapske zemlje koje su se udružile protiv Katara u okviru višemesečnog političkog spora oko politike...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.