Mediji: Sa Libermanom, Izrael još više skrenuo ka desnici

Izvor: B92, 26.Maj.2016, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Sa Libermanom, Izrael još više skrenuo ka desnici

Jerusalim -- Vlada Benjamina Netanijahua okrenula se još više ka desnici ulaskom ultranacionalističke partije Izrael naš dom, jednoglasna je ocena stranih medija.

Njen lider Avigdor Liberman jedan je od najkontroverznijih izraelskih političara, komentariše dopisnik CNN iz Jerusalima, a kolumnista "Njujork tajmsa" Tomas Fridman ocenjuje da je Izrael pod Netanijahuom dospeo iz loše situacije u još goru.

U izraelskoj vladajućoj koaliciji su sada sve desničarske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << partije. Liberman je zadužen za Ministarstvo odbrane umesto Moše Jalona, bivšeg komandanta armije koji je dao ostavku u znak protesta i zbog nepoverenja u Netanijahua.

"Umesto da predstavi svetu umereniju vladu pred diplomataske bitke koje će doći najesen, Netanijahu predstavlja najradikalniju vladu koja je ikada postojala u istoriji Izraela", napisao je kolumnista tiražnog izraelskog "Jediot ahronota" Nahum Bernea.

Netanijahu međutim objašnava da je nastojao da proširi usku vladajuću koaliciju otkako je prošle godine četvrti put postao premijer. Do sada je imao samo 61 poslanika od ukupno 120 u parlamentu - Knesetu. On smatra da je vlada Izraela stabilnija sa Libermanovom partijom koja ima pet poslaničkih mandata.

Za razliku od Jalona, Liberman ima ograničeno vojno iskustvo, a poslanik Beni Begin, sin bivšeg izraelskog premijera Menahema Begina, upozorava da smena u Ministarstvu odbrane pokazuje nedostatak odgovornosti prema odbrambenom establišmentu i svim građanima Izraela.

Liberman je imigrant iz bivšeg SSSR-a i za njegovu partiju uglavnom glasaju Izraelci koji su odatle došli i koji govore ruski. Dok je bio student u Jerusalimu radio je kao izbacivač iz noćnog kluba u kome je kasnije postao menadžer.

Liberman živi u jevrejskom naselju Nokdim na okupiranoj Zapadnoj obali, a poznat je po ostrašćenim izjavama. U martu 2015. godine rekao je da bi trebalo obezglaviti izraelske Arape koji nisu lojalni Izraelu.

"Potrebno je da uzmemo sekiru i posečemo im glavu", rekao je on pred opšte izbore. Godine 2001. je govorio da bi u slučaju rata s Egiptom trebalo bombardovati branu Asuan.

Nedavno je oštro kritikovao Netanijahua, pozivajući ga na ostavku. Sredinom aprila osudio je Netanijahuov odnos prema bezbednosti u talasu nasilja u Izraelu i na Zapadnoj obali, rekavši da "vlada ne zna kako da odlučuje i boji se da se bori protiv terora". Netanijahu je u sredu podsetio na nesporazume s Libermanom ali je ocenio da je to sve deo politike.

Liberman je postao je poslanik 1999. godine i bio je na mnogobrojnim ministarskim funkcijama, a u dva navrata ministar spoljnih poslova Izraela od 2009. do 2012. i od 2013. do 2015. godine.

Uprkos još većem skretanju ka desnici, Netanijahu tvrdi da njegova podrška rešenju o dve države, odnosno stvaranju nezavisne Palestine uz Izrael, nije umanjena.

"Moja vlada ostaje posvećena sklapanju mira s Palestincima, nastojanjima da se postigne mir sa svim našim susedima, moja politika se nije izmenila", rekao je Netanijahu nakon potpisivanja koalicionog sporazuma s Libermanovom pratijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.