Maturanti pišu listu želja

Izvor: Večernje novosti, 23.Jun.2017, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maturanti pišu listu želja

Osmaci za vikend popunjavaju formulare u koje navode šta žele da upišu. Važno je navesti što više obrazovnih profila, najbolje svih 20 ZA male maturante ovaj vikend je "rezervisan" za izbor budućeg zanimanja. U svojim osnovnim školama oni će, sutra i prekosutra, predavati liste želja u kojima će navesti srednje škole i obrazovne profile koje planiraju da upišu. Pre nego što njihove želje budu ubačene "u bubanj", budući srednjoškolci će 29. juna moći da provere >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << da li su dobro popunili listu, a 3. jula će znati u koju školu su raspoređeni. Veoma je važno da đaci navedu što više škola u listi želja, a najbolje bi bilo da popune svih 20, kako se ne bi dogodilo da ostanu neupisani. To se dešavalo prethodnih godina, jer su učenici popunjavali samo nekoliko škola, a kako nisu imali dovoljno bodova za te profile, morali su da čekaju drugi krug, bez obzira na to što su bili odlični i vrlodobri đaci. Pri popunjavanju liste želja, na prvom mestu treba da bude škola koju učenik najviše želi da upiše, pa zatim one koje su "rezervna varijanta". Najbolje je da navedu sve obrazovne profile koji postoje u školama koje đak odabere, jer je kasnije lakše prebaciti se sa jednog zanimanja na drugo, naravno, ako to odobri direktor, nego iz jedne u drugu školu. Prilikom izbora srednje škole, mali maturanti treba da naprave dobru procenu, a u skladu sa brojem bodova koje imaju i koliko poena je bilo potrebno prošle godine. U Informatoru za upis u srednje škole, učenici se mogu informisati koliko poena je prošle godine bilo potrebno za sve obrazovne profile i da na osnovu toga naprave "kalkulaciju" bodova. U zavisnosti od rezultata male mature ove godine, moguće su oscilacije za nekoliko poena gore ili dole. Ovogodišnja generacija osmaka najbolje je uradila test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, gde su u proseku osvojili 6,64 boda, što je više nego prošle godine. Iz matematike su imali 5,35, što je razlika više od jednog boda u odnosu na lane. Na kombinovanom testu učenici su podbacili i dobili u proseku 5,64 poena, a prošle su imali 6,28. PRAG ZNANjA VIŠE od 50 bodova, što je donja granica za upis u četvorogodišnje škole, imao je 65.031 učenik, što je oko stotinu manje nego prošle godine. Ukupno 4.275 malih maturanata moraće da izabere neki od trogodišnjih profila, jer imaju manje od 50 poena.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Maturanti predaju liste želje, koje su najčešće greške?

Izvor: RTS, 24.Jun.2017, 09:46

Osmaci danas i sutra predaju liste želja za upis u srednje škole. Deca na predaju lista ne mogu da idu sama, već obavezno u pratnji odraslog koji će je potpisati. Svaku listu proverava razredni starešina. Nadležni podsećaju da je veoma važno da se popune svih 20 želja. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.