Matijević: Ne dozvoliti MK Grupi da kupi šećeranu u Senti

Izvor: Blic, 27.Maj.2016, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matijević: Ne dozvoliti "MK Grupi" da kupi šećeranu u Senti

Dozvoliti MK Grupi kupovinu sećerane "Senta" bilo bi ravno katastrofi, tvrdi danas direktor agrara u kompaniji "Industrija mesa Matijević" Zoran Matijević.

Vlasnik MK Grupe Miodrag Kostić tražio je dozvolu Komisije za zaštitu konkurencije za kupovinu šećerane u Senti, a vezano za tu situaciju, Matijević poručuje, kako kaže, kao najveći proizodjač sećerne repe, koji godišnje proizvede pet do 10 odsto ukupne repe, da bi potvrdan odgovor bio ravan katastrofi i to iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << više razloga.

"Prvo, MK Grupi nisu potrebni dodatni kapaciteti kako oni navode, jer već sad u svom vlasništvu imaju tri sećerane koje ne rade - Bač, Sremska Mitrovica i Kovin.

Njima nije interes ni Senta da radi, već da ode u stecaj, a potom da se iseče u staro gvozdje", ocenjuje Matijević u pisanoj izjavi, dostavljenoj Tanjugu.

Preuzimanjem Sente od strane MK Grupe, dodaje on, dobijamo monopol na šećernu industriju koja je već prepolovljena u odnosu na nekadašnje kapacitete u vreme bivše SFRJ.

"Zzalosno je da spadnemo na proizvodnju samo za sopstvene potrebe. Iako imamo potencijal da radimo 1,3 miliona tona šećera za tržiste bivših republika, Albanije, Rumunije, Bugarske, Grčke čak i Madjarske koja je ostala na jednoj šećerani. Imamo potencijal da radimo tri puta više, jer obradive površine i bogom data klima postoje", poručuje on.

Normalno, navodi, to znači rad uz manje marže, ali da se zaposli velika industrija kao što je industrija šećera, plus još industrije koje se nastavljaju na šećer i kojima je šećer glavni input.

"Monopol jednog igrača, koji će to najverovatnije prodati nekoj Nemačkoj ili Francuskoj grupaciji, jer već priče kruže da je posao dogovoren, ti isti će ugasiti sve šećerane u Srbiji, pa ćemo šećer uvoziti iz Francuske ili Nemačke i biće cena duplo veća", prognozira Matijević.

Fatalna greška je, prema njegovim rečima, dozvoliti monopol na industriju koja ima perspektivu rasta, jer ćemo tako dovesti sebe u situaciju da budemo uvoznici šećera.

Treba naložiti aktiviranje ili prodju postojećih šećerana, a ne dozvoliti novo gašenje koje će desiti ako dozvolimo monopol jednog čoveka.

"MK Grupa je već monopolista sa tri sećerane i više od 50 odsto tržišta i svojim ponašanjem je dovela do smanjenja proizvodnje šećerne repe, a svoj monopol koristi i danas, pa imamo najveću cenu šećera u regionu", naveo je Matijević svoj poslednji argument.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Matijević udario na "kralja šećera" Kostića

Izvor: Mondo, 27.Maj.2016

Dozvoliti MK Grupi Miodraga Kostića kupovinu sećerane "Senta" bilo bi ravno katastrofi, ocenjuje direktor agrara u kompaniji "Industrija mesa Matijević" Zoran Matijević. Sunoko odgovara: Mi bi podržali da vi kupite Karneks,..Foto: screenshot/youtube..Vlasnik MK Grupe Miodrag Kostić tražio je dozvolu...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.