Matematičar Džon Neš poginuo u saobraćajnoj nesreći

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Maj.2015, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matematičar Džon Neš poginuo u saobraćajnoj nesreći

NJU DŽERSI - Američki matematičar Džon Neš, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Nju Džersiju, objavio je ABC.

Neš i njegova supruga bili su u taksiju kada je vozač izgubio kontrolu nad vozilom i udario u zaštitnu ogradu.

Neš je matematičar koji se bavio teorijom igara, diferencijalnom geometrijom i dijelom diferencijalnim jednačinama, kao viši istraživač matematičar na Univerzitetu Prinston.

Dobitnik je Nobelove >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << nagrade za ekonomiju 1994. godine, a ove godine je dobio Abelovu nagradu, koju dodjeljuje Norveška akademija nauke kao međunarodnu nagradu za izuzetan naučni doprinos na polju matematike.

O njemu je snimljen film "Blistavi um".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.