Master rad pretočen u knjigu o Petru Kočiću

Izvor: RTS, 22.Feb.2017, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Master rad pretočen u knjigu o Petru Kočiću

U Biblioteci šabačkoj, večeras će biti promovisana knjiga "Modernizam Petra Kočića" neobična po tome što je delo mlade autorke, Jelene Gajić, kojoj je ova tema bila master rad. Preporuke mentora izuzetne studentkinje da se rad publikuje, prepoznala je lokalna samouprava Šapca, koja je u okviru konkursa za finansiranje projekata u kulturi, pomogla štampanje.
"Kočić se prema jeziku odnosio kao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prema nečemu svetom, nečemu što je dovoljno moćno da bude sredstvo borbe protiv tuđina, onda kada je sloboda bila toliko ugrožena da su svi drugi načini borbe bili onemogućeni", zapisala je u svojoj knjizi Šapčanka Jelena Gajić, profesorka srpskog jezika i književnosti koju je pomalo skrajnuto delo Petra Kočića oduševljavalo još od srednjoškolskih dana.

"Inspirisalo me kod njega što je negov život neodvojiv od njegovog stvaralaštva i proze, potreba za borbom, motiv borbe i slobode u njegovim delima, to što nikada nije odustajao da to u vojim delima naglasi", kaže Jelena Gajić, autorka knjige.
Da je Jelena u svom kritičkom prvencu donela mnoštvo novih uvida i analiza Kočićevog dela svedoče njeni profesori, recenzenti, kao i brojni ljubitelji književnosti.
"Verujte mi, ne mogu da razlikujem citate Ive Andrića, Jovana Dučića, Branka Lazarevića, Isidore Sekulić, najvećih imena srpske književnosti od njenih komentara. Od te umešnosti koje je povezala i dala jednu logiku i od toga splela jednu divnu pletenicu", kaže dr Ljubomir Ranković.
U veme drugačijih tema, Jelena kaže da je  iznena]ena interesovanjem književne javnosti za njenu prvu knjigu što joj je motiv za dalji rad.
"Da i dalje pišem o književnosti, i da se bavim kritičarskim radom i objavljujem knjige", kaže Jelena Gajić.
Mlada i veoma skromna, Jelena i ne sluti, tvrde kritičari, da je njen rukopis nadišao povod diplomskog master rada i dao važan doprinos jubileju - stogodišnjici smrti velikog Kočića.
rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.