Marin, udaj se, ne brukaj me

Izvor: B92, 05.Maj.2015, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Marin, udaj se, ne brukaj me"

Rat u francuskoj desničarskoj porodici Le Pen nastavlja da ključa, a Žan-Mari le Pen sada kaže da bi pobeda njegove ćerke na izborima 2017. bila "skandal".

Veteran francuske krajnje desnice, kome je suspendovano članstvo u partiji Nacionalni front odlukom izvršnog biroa stranke koju je osnovao, kaže da nema dovoljno oštrih reči da izrazi bes zbog odluke koju smatra izdajom.

Disciplinska komisija stranke, koju sada vodi Marin le Pen, opozvala je juče članstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Žan-Marija le Pena (86) zbog njegovih ponovljenih antisemitskih opaski i stavova o Drugom svetskom ratu i donela odluku da ga suspenduje i da za tri meseca sazove partijski kongres na kojem će zatražiti da mu se oduzme titula doživotog počasnog predsednika stranke.

Kipteći od besa zbog odluke stranke koju je gradio skoro četiri decenije, Žan-Mari Lepen je danas na francuskoj televiziji "Evrop 1" rekao da je "izdan i tretiran na skandalozan način" te da se "za sada" protivi eventualnoj pobedi svoje kćerke u predsedničkoj trci 2017.

"Kada bi takva moralna načela trebalo da predsedavaju francuskoj državi, to bi bilo skandalozno", istakao je, ukazavši da ga je sopstvena kćerka izdala.

On je kćerki savetovao da se uda i promeni prezime, jer će mu, kako kaže, tako biti lakše, prenosi pariski dnevnik "Mond".

"Stid me je što predsednica Nacionalnog fronta nosi moje prezime i želim da ga izgubi što pre", naglasio je, dodavši da ne priznaje bilo kakvu vezu sa "nekim ko ga je izdao na tako skandalozan način".

U drugom intervjuu francuskim medijima koji je danas emitovan, Žan-Mari le Pen najoštrije kritikuje izvršni biro Nacionalnog fronta, koji ga je juče suspendovao sa sedam glasova naspram jednog, a koji on opisuje kao "skupinu plaćenika".

Najavio je da će tražiti da mu partija vrati deo članarine, a nije isključio ni mogućnost da krivično goni stranku, pri čemu će, kako je upozorio, "upotrebiti sva sredstva".

Osim što je izgubio status člana partije, Žan-Mari le Pen bi za tri meseca lako mogao da izgubi i status počasnog predsednika odlukom vanrednog stranačkog kongresa.

Le Pen nikada nije bio obični član Nacionalnog fronta. Učestvovao je u osnivanju stranke 1972. godine i potom postao njen predsednik, što je bio sve do januara 2011. kada je, na kongresu u Turu to mesto ustupio svojoj kćerki Marin, a tada je osnovan i novi status u stranci - status počasnog predsednika, koji mu je pripao. Ukidanje tog statusa je sada odobrila većina članova izvršnog biroa, najviše instance stranke, ali je potrebno da je odobre i stranački aktivisti.

Žan-Mari le Pen ne sumnja u podršku članova stranke, za koje je siguran da će "biti ogorčeni zbog zavere protiv njega, barem oni koji imaju smisao za humor".

"Tu podršku nisam ukrao niti nasledio... A ako nađu moj leš, znajte da se nisam ubio", kaže i dodaje da ne namerava da se povuče iz političkog života i da će nastaviti da govori u svoje ime što je, kako navodi, radio i u poslednje četiri godine otkako nije predsednik stranke.

Marin le Pen, koja je u sukobu sa ocem već mesecima, u nedelju je na francuskoj televiziji Itele rekla da, kako smatra, on više ne bi trebalo da govori u ime Nacionalnog fronta.

Ona se, imajući u vidu predsedničke izbore 2017. godine, bori da transformiše ovu antiimigraciono nastrojenu stranku iz statusa politički odbačene partije u alternativu koja je prijateljski orijentisana prema glasačima.

Marin le Pen se fokusira na tradicionalne stranačke teme, kao što su imigracija i bezbednost, kao i na pridobijanje podrške protiv onoga što naziva islamizacijom Francuske, a ankete pokazuju da podrška njenoj partiji raste, potvrđujući rezultate koje je ostvarila na nedavnim izborima.

Žan-Mari le Pen nedavno je ponovo izneo primedbe, zbog kojih je u prošlosti osuđen, a u kojima minimalizuje značaj Holokausta i uzdiže francuskog ratnog lidera Filipa Petena, koji je sarađivao s nacistima.

On je početkom aprila na francuskoj televiziji RMS rekao da su gasne komore nacističkog režima samo "detalj" iz Drugog svetskog rata, što je odmah izazvalo burno reagovanje njegove kćerke.

Jedno je sigurno - Marin le Pen od sada mora da ima u vidu jednog novog protivnika, koji je i te kako rešen da joj prepreči put ka vlasti, i koji je ne smatra ništa boljom od njenih političkih neprijatelja.

"Zapravo, ona je čak gora od njih, jer vas pravi protivnik napada spreda. A ona mene napada s leđa", zaključuje sa žaljenjem Žan-Mari le Pen, koji je zadržao mandat evropskog poslanika i regionalnog savetnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.