Marić: Obeležje Zariću prema zakonu

Izvor: B92, 22.Dec.2014, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marić: Obeležje Zariću prema zakonu

Predsednica beogradske Komisije za nazive ulica, trgova i spomenika kaže da nema razloga da inicijativa o spomen ploči Miladinu Zariću ne bude prihvaćena.

Kako je dodala Jasmina Mitrović Marić ta inicijativa će biti sprovedena ali "kako red i zakoni nalažu, a ne tek pusta sujeta birokrata".

"Čemu Komisija, čemu struka koja brine od dizajna do pravopisa, ako je ne pitamo za mišljenje, odobrenje", rekla je predsednica komisije, povodom otvorenog pisma predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opštine Savski venac Dušana Dinčića, u kome negoduje što je Grad naložio opštini Savski venac da ukloni spomen-ploču postavljenu u spomen na Miladina Zarića koji je u oktobru 1944. razminirao Savski most.

Ona je predsedniku opštine preporučila da sagleda širu sliku, da, kako kaže, razume da postoji namera Komisije da koristi sve institucije koje su joj na raspolaganju - od Zavoda za zaštitu spomenika do umetničkih fakulteta, urbanista, arhitekata, sve do lektora i dizajnera...

Mitrović Marić je pozvala Dinčić da dođe na sednicu Komisije.

"Ili pišite, ali ne uzdajući se u onu narodnu da učinjenom poslu mane nema. Vrlo držimo do zadatka Komisije, ne kao birokrate, već kao odgovorni ljudi kojima je veoma važno da sve što čini naš grad i što ostaje za nama zauvek, bude urađeno sa najvećom pažnjom", navela je predsednica Komisije.

Ona je uputila iskreno divljenje na entuzijazmu i želji da se ime našeg sugrađanina, učitelja i heroja Miladina Zarića zanavek upamti.

B92 je ranije danas pisao da je Grad Beograd naložio opštini Savski venac da ukloni spomen-ploču postavljenu u spomen na Miladina Zarića koji je u oktobru 1944. razminirao Savski most, zbog čega se Dinčić u otvorenom pismu obratio predsednici komisije za nazive ulica i sekretaru za kulturu grada Vladanu Vukosavljeviću.

Spomen-ploča je znak sećanja na učitelja Miladina Zarića koji je 20. oktobra 1944. godine razminirao Savski most, sprečivši njegovo rušenje, i postavljena je 21. oktobra ove godine.

Otkrivanju spomen-ploče na kući u kojoj je živeo Milan Zarić prisustvovao je i njegov unuk Aleksandar Zarić.

Opština Savski venac se već godinu dana bori da se sačuva uspomenu na Miladina Zarića i njegov herojski čin i tabla je samo deo inicijative za preimenovanje Starog tramvajskog mosta u "Most Miladina Zarića“, koju su pokrenuli Filip Vukša i udruženje Imamo plan", navodi se u otvorenom pismu Dinčića, koje su preneli mediji.

Dinčić podseća da je tabla postavljena na sedamdesetu godišnjicu podviga i u sklopu obeležavanja oslobođenja Beograda od nacizma.

"Apelujemo da povređena sujeta birokrata - koji godinu dana ćute na molbe da se Stari tramvajski most preimenuje u Most Miladina Zarića, a sada žele da uklone tablu jer ih niko nije pitao za njeno postavljanje - ne ugrozi odavanje pošte čoveku koji je rizikovao život radi dobrobiti svih Beograđana", rekao je Dinčić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.