Manjak rudara u Resavici

Izvor: RTS, 24.Nov.2014, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manjak rudara u "Resavici"

U okviru Javnog preduzeća - Podzemna eksploatacija uglja "Resavica" posluje devet rudnika, koji godinama grcaju u problemima. Zbog prirodnog odliva, nedostaje 200 rudara, a država za jamske rudnike godišnje izdvaja više od četiri milijarde dinara. Resavica je jedno od 502 preduzeća koje traži investitore.

Direktor "Resavice" Vladan Milošević kaže za RTS da, prema nezvaničnim informacijama, ima oko jedanaest zainteresovanih investitora, ali je samo nekoliko njih sa ozbiljnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ponudama.

"Mislim da nije u pitanju klasična privatizacija. Nego su u pitanju strateški partneri za neko od novih ležišta i za ono što je Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju i oglasilo prema planu i programa rada i konsolidacije preduzeća za otvaranje novih ležišta, koji je Vlada usvojila 1. novembra 2013. godine", kaže Vladan Milošević, direktor preduzeća Podzemna ekspolatacija uglja "Resavica".

Vlada je već usvojila plan za poslovanje rudnika, ali Milošević napominje da bez posebnih odobrenja mogu da zaposle 70 ljudi, dok za efikasan rad rudnika nedostaje još 200 rudara.

"Dodatni i akutni problem rudnika za podzemnu eksploataciju jeste što veliki broj ljudi zbog medicinskih nalaza i mišljenja lekara moraju da izađu iz jame. Tako da se ta struktura stalno pogoršava i uvek imamo nedostatak radne snage", upozorava Milošević.

Direktor Resavice napominje da je prozvodnju moguće povećati investiranjem. Dodaje da se rudnici gde nema ekonomske isplativosti polako zatvaraju, i da investitori ulažu u one rudnike koji imaju perspektivu.

"Najveću perspektivu ima rudnik Štavalj. Pored zahvaćenog polja postoji Zapadno polje gde ima rezerve nekih 200 miliona tona gde je moguće ostvariti proizvodnju preko dva miliona tona godišnje. I rudnik Soko ima takođe perspektivu gde dodatnim ulaganjem i investiranjem moguće povećati proizvodnju. Perspektivu imaju i rudnici Lubnica i Rembas", ukazuje Milošević.

Na podsećanje da od svih javnh preduzeća Vlada traži veće uštede, Milošević ukazuje da rudnik "Resavica" savesno posluje i da je na vreme počela sa uštedama.

"Preduzeće koje ima preko četiri hiljade zaposlenih ima samo 32 službena automobila. To je kada pogledate dva automobila po rudniku. Troškovi reprezentacije i svi ostali troškovi su pod kontrolom. Jednostavno, trudićemo se i dalje da sve ono što nije neophodno ne nabavljamo. Nećemo sigurno štedeti na zaštiti i bezbednosti rudara", zaključuje Milošević.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

RESAVICA: Manjak od 200 rudara!

Izvor: Kurir, 25.Nov.2014, 07:14

BEOGRAD - Rudnicima „Resavice“ nedostaje 200 rudara, saopštio je juče Vladan Milošević, direktor JP „Podzemna eksploatacija uglja Resavica“, u okviru kojeg posluje devet rudnika...„Resavica“ je jedno od 502 preduzeća koja su ponuđena na prodaju, a za koje država, samo za jamske rudnike,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.