Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jun.2016, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manifestacija Tesla dani 2016. tokom jula širom Srbije

Manifestacijom "Tesla dani 2016" , koja će biti održana od 1. do 31. jula širom Srbije, biće obeležen jubilej - 160 godina od Teslinog rođenja, najavila je danas Turistička organizacija Srbije (TOS).

Tokom čitavog jula 2016, brojnim zanimljivim izložbama, eksperimentima, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, kao i raznim drugim dešavanja inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, širom Srbije biće proslavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Teslin rođendan.

Na sam dan Teslinog rođenja, 10. jula, kako je najvaljeno na konferenciji za novinare, biće premijerno pušten u rad model Teslinog visokonaponskog transformatora od 12 miliona volti i taj eksponat omogućiće građanima i gostima Beograda da ekskluzivno vide eksperiment koji je Nikola Tela izveo u svojoj labratoriji pre 125 godina.

Kompletan program ove jednomesečne manifestacije, kako je danas najavljeno može se naći na sajtu "Putevima Tesle"(www.teslawazs.org). Programi će uglavnom biti besplatni, a odvijaće se u više desetina ustanova i na otvorenim prostorima  ;u gradovima širom Srbije.

Direktorka TOS-a Marija Labović kazala je da je zanimljivo da će istovremenim prikazivanjem video rada umetnika iz Beograda i Njujorka, posvećenog Nikoli Tesli, u Beogradu, Kragujevcu i Njujorku, "Tesla dani 2016", simbolično spojiti Srbiju i SAD, baš u periodu kada je uspostavljen i direktan let Beograd-Njujork.

"Tesla dane 2016", manifestacije koja je prvi put organizovana 2014, a koja je deo rute "Putevima Tesle kroz Srbiji", organizuje Klaster puteva kulture koji umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencija, privrednka i šest fakulteta.Predstavnica Klastera puteva kulture Manuela Graf kazala je da je cela priča o Tesli nešto potpuno jedinstveno što Srbija može da ponudi svetu, a to je ono što se u turizmu i kulturi traži.

"To može da bude mamac za privlačenje turista", naglasila je ona i dodala da je industrijsko nasleđe u Srbiji zapostavljeno, a mnogi ga i ne prepoznaju kao kulturnu vrednost.

Pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Renata Pindžo, kazala je da se turizam u Srbiji kreće uzlaznom putanjom i u prva četiri meseca ove godine broj dolazaka turista bio veći za 15 odsto, a broj ostvarenih noćenja je porastao za 18 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Pokrovitelj "Tesla dana 2016", koji traju od 1. do 31. jula su Ministarstvo trgovine, turizmna i telekomunikacija Srbije i Elektroprivreda Srbije (EPS), a prijatelj Grad Beograd.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

ROĐENDAN NIKOLE TESLE TOKOM CELOG JULA

Izvor: Blic, 28.Jun.2016

Jul mesec biće posvećen obeležavanju jubileja - 160 godina od rođenja Nikole Testle, najavila je Turistička organizacija Srbije koja tim povodom organizuje manifestaciju "Tesla dani 2016"...Kako je najvaljeno nizom aktivnosti biće obeležena godišnjica rođenja slvanog naučnika. Između ostalog,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.