Izvor: N1 televizija, 28.Jun.2017, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malinari u protestu: Kaznićemo i ovu vlast

Proizvođači malina protestovali su u sredu u podne u Arilju zbog otkupne cene maline od 80 do 120 dinara po kilogramu. U Prijepolju, nekoliko stotina malinara u znak protesta blokiralo je na pet minuta magistralu u tom gradu.

Izvor: N1

Obustavili su berbu malina tačno u 12.30, nezadovoljni malinari iz Požege, Ivanjice i okolnih gradova, latili se mikrofona i ogorčeno poručili da "vlast samo obećava, a ništa ne ispunjava". Pitaju se da li ih sada čuje i sam predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << države, koji im je svojevremeno obećao pomoć, kada maline prodaju ispod cene?

"Na čelu s predsednikom države Aleksandrom Vučićem, nismo dobili obećanje, gospodine Vučiću, predsedniče države, ovako su nas nas žuti prevarili 2011. godine pa smo ih kaznili na izborima, sa 160 na 80 dinara, opljačkali državu i malinare, ali smo ih zato kaznili na sledećim izborima 2012. godine“, kaže Miodrag Bogdanović, udruženje mlinara Ivanjica.

Zato, upozoravaju, a već od 7. jula najavljuju radikalizaciju protesta. Podsećaju i na cene u svetu: 980 dinara je smrznuta malina u veleprodaji u Sjedinjenim Američkim Državama, 470 u Velikoj Britaniji, 910 u maloprodajama u Rusiji, a 960 u Poljskoj.

„Ako kažemo da je prošle godine proizvodnja u Sriji bla veća od 30-50 procenata i u drugim zemljama cena je bila od 220 do 240, a danas je u celoj Srbiji ponuđena cena od 120 dinara, cilj Asocijacije malinara Srbije je da cena koja je prosečna izvozna cena griza od 1,83 zato smo miran protest upozorenja“, navodi Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije "Malinari Srbije".

Od Komisije za zaštitu konkurencije zatražili su da proveri da li ima dogovora među otkupljivačima o jedinstvenoj niskoj ceni, imali na tržištu monopola i da li je Srbija uvozila maline iz Poljske u 2016:

„Malina postoji 40 godina, 40 godina srpski nepismeni seljak i ja sam taj isto, neću da kažem da sam ja nešto mnogo pametan je proizvodi i daje nekim lopovima, koji uzimaju i trguju, a on se ne pita ništa!! Da li je to normalno? To mi prvo treba da vidimo! To je prvi princip“, navodi Kolanović Miodrag, Gorjane Užice-

Sigurni su, kažu, da niko ne misli o ljudima koji svoj znoj ostavljaju u malinjacima, kada na plus četrdeset stepeni beru maline. Na one kojima je malina jedini izvor egzistencije.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Malinari nastavljaju protest

Izvor: N1 televizija, 28.Jun.2017

Proizvođači malina protestovali su u sredu u podne u Arilju zbog otkupne cene maline od 80 do 120 dinara po kilogramu. U Prijepolju, nekoliko stotina malinara u znak protesta blokiralo je na pet minuta magistralu u tom gradu...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.