Mali: Više nema talaca u hotelu

Izvor: VOA, 20.Nov.2015, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Više nema talaca u hotelu

Malijski zvaničnici navode da više nema talaca u hotelu Radison Blu u prestonici Bamaku, koji su jutros napali islamistički ekstremisti.

Malijski vojnici pokušavaju da uspostave bezbednost u luksuznom hotelu u prestonici, Bamaku, nekoliko sati pošto su ga napali militantni islamisti.

Prema nekim izveštajima, u hotelu Radison Blu pronadjeno je najmanje 18 tela, dok zvaničnici Ujedinjenih nacija upozoravaju da bi bilans žrtava mogao da bude veći.

Eksplozije >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << i pucnjava su se čuli iz hotela dok su malijske specijalne snage pretraživale hotel od sprata do sprata, u potrazi za mogućim preostalim napadačima.

Najmanje četvorica naoružanih muškaraca upala je u hotel oko 7 sati ujutru po lokalnom vremenu. Prema prvobitnim izveštajima, ekstremisti su uzeli oko 170 talaca različitih nacionalnosti.

Oko 80 talaca je oslobodjeno, uključujući šest američkih gradjana, a malijske vlasti navode da ekstremisti više ne drže taoce.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun osudio je, kako je rekao, “strahovit teroristički napad.”

Afrička komanda američke vojske navodi da SAD pružaju podršku izvidjanja iz vazduha, kao i evakuacije helikopterima, dok dvoje pripadnika američke vojske pomaže u operacijama ispred hotela.

Al-Murabitun, džihadistička grupa sa sedištem u severnom Maliju, povezana sa Al-Kaidom, preuzela je odgovornost za napad. Prema izveštajima, pustili su na slobodu taoce koji su znali da recituju stihove iz Kurana.

Mali se već nekoliko godina bori sa pobunjenicima povezanim sa Al-Kaidom a grupe povezane sa tom terorističkom mrežom preuzele su odgovornost za napad ranije ove godine, na drugi hotel u južnom delu Malija.

Francuska je uputila tim specijalizovan za oslobadjanje talaca da bi učestvovao u spasilačkim operacijama. Mali je bivša francuska kolonija. Repoter Glasa Amerike u Bamaku, Katarina Hoije, kaže da do sada nije videla francuske vojnike na licu mesta. "Kao što znamo, oni uglavnom sprovode anti-terorističke operacije u severnom delu zemlje i nema ih mnogo stacioniranih u prestonici."

Obama prati situaciju

Američki predsednik Barak Obama, koji se nalazi u Maleziji, izjavio je da prati situaciju u Maliju i da je od saradnika tražio da bude stalno upoznat sa razvoje dogadjaja.

Vlasti navode da su napadači stigli u hotel vozilom sa diplomatskim tablicama.

Američka ambasada u Maliju saopštila je da je "upoznata sa još aktuelnom situacijom i pucnjavom u Radison Hotelu, pozivajući američke gradjane i osoblje ambasade da ostanu na sigurnom."

Prema jednom izvoru, napadači su bili na sedmom spratu hotela. "Džihadisti pucaju u hodniku", preneo je taj izvor agenciji AFP. Malijske vlasti apelovale su na gradjane prestonice da ostanu u zatvorenom prostoru i ne izlaze na ulice dok traje opsada hotela.

Vojne snage predvodjene Francuskom zbacile su s vlasti islamsitičke grupe u severnom Maliju 2013. Te grupe su preuzele vlast na severu posle vojnog puča u Bamaku 2012.

Napad u Maliju ponovo je pokazao pretnju islamističkih ektremista koji ostaju aktivni u severnom i centralnom Maliju uprkos prisustvu mirovnih snaga UN.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.