Mali: Beogradu ima domaćinsku vlast

Izvor: RTS, 01.Avg.2014, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Beogradu ima domaćinsku vlast

Da vlast u Beogradu nije promenjena, grad bi bankrotirao, kaže gradonačelnik Siniša Mali. Gradski menadžer Goran Vesić ističe da je vlast u glavnom gradu prethodnih 100 dana pokazala da će razvijati Beograd i pretvarati ga u pravu metropolu bez dodatnih zaduživanja.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali navodi, sumirajući rezultate prvih 100 dana rada gradske vlasti u Starom dvoru, da je stanje kada je preuzeo grad bilo veoma loše i da je premašilo njegova očekivanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi Tanjug.

Gradski menadžer Goran Vesić kaže da Grad radi na tome da iz "Busplus sistema" izađe bez ikakve štete po prestonicu.

"Na Busplusu svakodnevno i intenzivno radimo. U pitanju je veoma komplikovan međunarodni ugovor iz koga moramo da izađemo na način da Beograd nema štetu", objašnjava Vesić.

Dodaje da će Beograd iz ugovora za "Busplus sistem" izaći tako da se poveća naplata u gradu, odnosno da svi koji koriste prevoz, taj prevoz i plaćaju.

Za septemabar najavljuje nov tarifni sistem i podseća da je od danas uvedena dnevna karta u gradskom prevozu.

"Ni danas se ne zna sa kolikom i kojom imovinom raspolaže grad Beograd", ističe gradonačelnik i dodaje da su u prošlosti mnoge odluke donete na štetu grada.

Ocenjuje da je grad bio opljačkan, opterećen skupim projektima i lošim rukovođenjem i da nije imao budžet koji raste ali ni politiku koja građanima obezbeđuje više radnih mesta.

"Da nije promenjena vlast u Beogradu i politika kojom se vodio grad, da nisu promenjeni direktori javnih preduzeća, grad bi bankrotirao. Nismo imali šta da nasledimo i nastavimo osim dugova i morali smo da vadimo 'kestenje iz vatre', objašnjava Mali.

Konsolidacija gradskih finansija do kraja 2016.

Govoreći o rezultatima rada gradske vlasti, ističe da je budžet prvi korak ka konsolidaciji gradskih finansija koju očekuje do kraja 2016, da predviđa da se potroši onoliko koliko se zaradi, ali i u kome su veće kapitalne investicije nego prethodnih godina.

Kaže da je u prvih šest meseci ove godine vraćeno 2,5 milijardi dinara dospelih obaveza, a da će do kraja godine biti vraćeno ukupno 5,6 milijardi.

Mali kaže da za javna preduzeća postoji plan konsolidacije i restrukturiranja i da su te mere već preduzete, a da se prvi rezultati očekuju do kraja godine.

Kada je reč o 'Beogradu na vodi', Mali objašnjava da je do juče odneseno 13 kilometara šina, porušeno pet nelegalnih objekata, da se rešavaju imovinsko-pravni odnosi, a da će u septembru prostorni plan koji obuhvata taj projekat, biti stavljen na javni uvid.

Gradonačelnik kaže da do kraja 2016. i početka 2017. godine očekuje završetak radova na Prokopu što će omogućiti da se krene sa drugom fazom 'Beograda na vodi'.

Navodi da izgradnja metroa ostaje strateško opredeljenje gradske vlasti i da očekuje da krajem avgusta ili početkom septembra francuska delegacija dođe u Beograd zbog projekta za koji postoji mogućnost da se finansira kroz koncesije.

Kada je reč o socijalnoj politici, Mali je podvlači da ugrožene kategorije stanovništva nisu trpele od smanjenja budžeta.

Prema njegovim rečima, gradska vlast je izmirila dugove prema zaposlenim i nezaposlenim porodiljama kojima je prethodno rukovodstvo ostalo dužno 108,8 miliona dinara.

Govoreći o rezultatima u proteklih 100 dana, Mali kaže da su izgrađena dva nova vrtića i da se do septembra očekuje i vrtić u naselju Stepa Stepanović, kao i da se radi na OŠ "Danilo Kiš" u tom naselju.

Gradonačelnik ističe i da je uvećan budžet za kulturu, da su raspisani konkursi za direktore javnih preduzeća čiji se izbor može očekivati u septembru i da je gradska uprava postala pravi servis građana.

"Obećali smo Beograđanima da ćemo se truditi da opravdamo poverenje i trudimo se da budemo dobri domaćini, a ne rasipnici kao prethodna gradska vlast", ističe Mali.

Zadovoljan je, kaže, onim što je učinjeno za prvih 100 dana rada i da Beograd konačno ima domaćinsku vlast koja o njemu vodi računa kao o svojoj kući i svaog dana se trudi da uradi nešto za dobrobit Beograđana.

Vesić: Realizacija projekata bez dodatnih zaduživanja

Gradski menadžer Goran Vesić ističe da je gradska vlast u prethodnih 100 dana pokazala da će razvijati Beograd i polako ga pretvarati u pravu metropolu bez dodatnih zaduživanja.

"Sto dana nije dug period u bilo kojoj vlasti, ali može da pokaže u kom pravcu se ta vlast kreće. Pokazali smo da štedimo novac, da ne trošimo ono što nemamo i da sprovodimo razvojne projekte", objašnjava Vesić.

Navodi da će se projekti koji nisu ranije realizovani, raditi kroz javno-privatna partnerstva, koncesije i zajednička ulaganja što je drugačiji način u odnosu na prethodnu vlast, koja je to radila kroz uzimanje kredita i dodatno zaduživanje grada.

Gradska vlast je, smatra Vesić, pokazala da može da uštedi, da javna preduzeća mogu da funkcionišu u jedinstvenom sistemu sa Gradom i da ne moraju da troše više nego što je potrebno, već da više sredstava vraćaju u gradsku kasu.

Vesić dodaje i da se u prethodnih 100 dana moglo videti da javna preduzeća ne moraju da troše na advokatske usluge, kao i da gradska vlast može da pokrene mnoge projekte koji su stajali, poput onog za izgradnju beogradskog metroa.

"Pokazali smo da možemo da budemo vlast koja voli Beograd i koja razume da voditi Beograd ne znači samo raditi velike infrastrukturne projekte, već i male stvari koje svakodnevni život građana čine boljim", objašnjava gradski menadžer.

Navodi da će se i u narednom periodu renovirati mali trgovi, pokrenuti projekti uređenja fasada i da će se obogatiti turističke ponuda Beograda.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mali: Beograd ima domaćinsku vlast

Izvor: RTS, 01.Avg.2014

Da vlast u Beogradu nije promenjena, grad bi bankrotirao, kaže gradonačelnik Siniša Mali. Gradski menadžer Goran Vesić ističe da je vlast u glavnom gradu prethodnih 100 dana pokazala da će razvijati Beograd i pretvarati ga u pravu metropolu bez dodatnih zaduživanja. ..Gradonačelnik Beograda...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.