Mala matura teža nego ikada

Izvor: Blic, 25.Apr.2014, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mala matura teža nego ikada

Pred male maturante stavljen je najteži zadatak do sada - na završnom ispitu osmaci će prvi put polagati samo nepoznate zadatke.

Mali maturanti će prvi put rešavati famozni treći test sa pet predmeta.

Ministarstvo prosvete danas će i zvanično predstaviti kalendar upisa, ali kako nam je ranije potvrđeno, mala matura polagaće se 16, 17. i 18.juna. Prvog dana polagaće se maternji jezik, drugog dana matematika, a trećeg kombinovani test.

Svaki test >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rešavaće se dva sata (od 10 do 12 sati) i imaće po 20 zadataka. Ono što đake najviše brine je kako će izgledati treći test, budući da će na njemu proveravati znanje iz čak pet predmeta - biologije, istorije, geografije, fizike i hemije. Predviđeno je da svaka oblast na trećem testu ima od tri do pet zadataka.

Bodovanje

Mala matura

40 bodova: 16 (0,8 x 20) + 16 (0,8 x 20) + 8 (0,4 x 20)

Uspeh iz škole

60 bodova (prosečne ocene iz VI, VII i VIII razreda, zaokružene na dve decimale i pomnožene sa četiri)

Ako je bar za neku utehu malim maturantima pred koje je stavljen ovako ozbiljan zadatak, treći test nosiće najmanje bodova - osam, dok će se maternji jezik i matematika vrednovati sa dvostruko više poena. Tako će, kako je „Blicu” već potvrđeno u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja koji pravi testove, svaki tačan odgovor iz matematike i jezika nositi 0,8, dok će svaki tačan odgovor na trećem testu vredeti 0,4 boda.

Pre zvaničnog polaganja u junu, osmaci će imati i probno testiranje u maju koje će služiti isključivo za to da im otkrije gde su im slabe tačke. Ministarstvo prosvete je tek krajem prošle godine potvrdilo da će na završnom ispitu ipak biti trećeg testa, a škole čak nisu dobile ni precizne instrukcije kako da pripremaju decu za ovaj test. Nastavnici su sami osmislili i organizovali pripreme za osmake, najbolje što su mogli.

- Mala matura sa trećim testom je vrh ledenog brega ispod kojeg se krije sve ono što je davno trebalo promeniti u obrazovnom sistemu. Pitanje je koliko je takav sistem spreman za ovu maturu i za ovaj vid učenja koji ne podrazumeva bubanje. Mislim da će tek rezultati ispita mnogo toga otkriti o našem obrazovanju - kaže Zlatko Grušanović, direktor OŠ „Vuk Karadžić” u Beogradu.

Kalendar polaganja

Datum Predmet

9. maj probni kombinovani test

10. maj probni test maternji jezik

11. maj probni test matematika

16. jun zvanični test srpski (maternji) jezik

17. jun zvanični test matematika

18. jun zvanični kombinovani test

20. ili 21. jun preliminarni rezultati

do 26. juna konačni rezultati

od 26. juna upis

Roditelje manje zanimaju šta će pokazati rezultati, a više to koliko će ceo ovaj stres i na brzinu organizovana matura uticati na njihovu decu.

Mala matura nosiće ukupno 40 bodova, dok će se uspeh od šestog do osmog razreda vrednovati sa 60 poena. Inače, završni ispit polagaće oko 66.000 osmaka, što je 4.000 manje nego prošle godine.

Neće treći test

U Novom Sadu prikupljeno oko 11.000 potpisa za ukidanje trećeg testa.

Grupa Roditelja i nastavnika protiv nove male mature koja se zalaže za ukidanje trećeg testa nije odustala od ove borbe. Samo u Novom Sadu je preko saveta roditelja grada prikupljeno više od 11.000 potpisa, rečeno je „Blicu” u grupi.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.