Mala matura biće održana 16. 17. i 18. juna

Izvor: Blic, 24.Apr.2014, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mala matura biće održana 16. 17. i 18. juna

Beograd - Završni ispit za školsku 2014/2015. godinu učenici osmog razreda će ove godine polagati 16. 17. i 18. juna, a probno testiranje će se održati 9. i 10. maja, izjavio je danas ministar prosvete Tomislav Jovanović.

Jovanović je na konferenciji za novinare kazao da će se 16. juna polagati završni ispit iz srpskog (maternjeg) jezika, 17. iz matematike, a 18. juna kombinovani test, koji sadrži pitanja iz pet predmeta - istorije, biologije, geografije, fizike i hemije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Na konferenciji je rečeno da će završni ispit polagati ukupno 69.530 učenika, a slobodnih mesta u srednjim školama ima 77.953, odnosno 8,7 odsto više nego što ima "osmaka".

Polaganje prijemnog ispita u srednjim školama biće održano od 31. maja do 9. juna, a konačni rezultati biće objavljeni do 13. juna.

Prema njegovim rečima, upis u srednju školu će se bodovati na osnovu uspeha u prethodnom školovanju sa 60 bodova, kao i rezultata na završnom ispitu, gde će samo ove godine srpski i matematika nositi po 16 bodova, a kombinovani test maksimalnih 8.

Predstavnici Ministarstva prosvete kazali su da je ove godine broj odeljenje u srednjim školama smanjen za 144, zbog toga što prošle godine 370 nije upisano, dodajući da to neće uticati na broj radnika u školstvu i da neće biti otpuštanja.

Oni su naveli da je ove godine iz gimnazija isključen informatički smer, zato što nije dobio pozitivnu ocenu Zavoda za vrednovanje kvaliteta, dok je u sedam gimnazija uveden smer za učenike obdarene u računarstvu.

Ove godine gimnaziju će moći da upiše jedan odsto više đaka nego prošle, odnosno 23 odsto, treći stepen moći će da upiše 17 odsto, a četvrti umesto prošlogodišnjih 59 odsto - 57 odsto.

Novina u odnosu na prošlu godinu je formiranje dve odvojene komisije - za završni ispit i za upis u srednju školu. Rečeno je da je regularnost podignuta na viši nivo jer će na osnovu Zakona o zaštiti podataka, za sve vreme trajanja završnog ispita, test nositi oznaku "interno", što podrazumeva odredjenu vrstu bezbednosti i odgovornosti.

Izrada, štampa i distribucija će ove godine biti na jednom mestu, u Zavodu za vrednovanje kvaliteta, a distribucija ka svim školama biće organizovana uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mala matura biće održana 16. 17. i 18. juna

Izvor: Mondo, 24.Apr.2014

Završni ispit za školsku 2014/2015. godinu učenici osmog razreda će ove godine polagati 16. 17. i 18. juna, a probno..

Nastavak na Mondo...

OSMACI, SPREMITE SE: Mala matura se polaže 16,17. i 18. juna!

Izvor: Kurir, 24.Apr.2014

16. juna polagati će se završni ispit iz srpskog (maternjeg) jezika, 17. iz matematike, a 18. juna kombinovani test, koji sadrži pitanja iz pet predmeta - istorije, biologije, geografije, fizike i hemije..BEOGRAD - Završni ispit za školsku 2014/2015. godinu učenici osmog razreda će ove godine...

Nastavak na Kurir...

Počinje upisna groznica u srednje škole

Izvor: RTS, 25.Apr.2014, 11:13

Ove godine, u srednjim školama se uvode novi obrazovni profili poput bravara zavarivača, instalatera i industrijskog mehaničara. Planiran je veći broj mesta u gimnazijama. Iako će biti 144 odeljenja manje, otpuštanja u prosveti neće biti, poručuju iz Ministarstva prosvete. ..Konkurs za upis je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.