Major sa kanticom benzina otišao kući (FOTO)

Izvor: Mondo, 01.Jul.2016, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Major sa kanticom benzina otišao kući (FOTO)

Ispred Ministarstva odbrane u Beogradu major Vojske Srbije pretio da će se zapaliti. Tročasovna drama se završila pošto je dogovoreno da se u četvrtak razmotri njegov slučaj. Nakon pregovora odustao od samospaljivanja i otišao kući.

Ispred zgrade Ministarstva odbrane u Birčaninovoj ulici u petak popodne bila je prava drama, jer je pripadnik Vojske Srbije, lekar,  Danilo Mladenović (47),  pretio da će da se spaliti u znak protesta jer pet godina dobija izvršne presude >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Upravnog suda u njegovu korist, ali niko od ministara nije želeo da ih izvrši.

Mladenović koji je u sudskom sporu s Ministarstvom odbrane Srbije zapretio je da će se politi benzinom nezadovoljan što nakon više pokušaja nije unapređen u viši čin, i raspoređen na mesto koje je tražio.



On je sa sobom nosio crnu kanticu punu benzina, javio je reporter MONDA.

Nakon prvih pregovora, oficir se obratio novinarima. Rekao je da je oficir iz Niša, vojni lekar, i da problem u vezi sa unapređenjem počeo još 2011. godine. Kako je rekao, želeo je da bude načelnik odeljenja fizikalne medicine bolnice u Nišu, ali mu to nije bilo  omogućeno.

Prema činu na epoleti reč je o majoru Vojske Srbije.

Mladenović je rekao da već nekoliko dana protestuje ispred zgrade Ministarstva odbrane u Birčaninovoj ulici, kao i da je štrajkovao glađu. Prema njegovim rečima, odveli su ga na Vojno-medicinsku akademiju, ali se ipak vratio nazad sa kanticom benzina, ne zato što mu je stalo do unapređenja u viši čin i dve hiljade dinara, nego, kako kaže, da bi se "izborio s nepravdom i sačuvao oficirski obraz".

Nakon što se obratio novinarima, rekao je će "ostati ispred Ministarstva dok mu ne budu ispunjeni zahtevi za unapređenjem" i vratio se s kanticom benzina na zidić ispred zgrade Ministarstva. Međutim,  ubrzo nakon toga je dogovoreno da se u četvrtak raspravlja o njegovom slučaju, nakon čega je major odustao od samospaljivanja i otišao kući.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE SA LICA MESTA

Major je tražio mesto načelnika odeljenja u niškoj bolnici, jer je specijalista fizijatar, ali u tome nije uspeo i sad tvrdi da su ga šikanirali iz Ministarstva, i vraćali na niži čin, a najveću krivicu prebacuje na ministra odbrane.

Nekoliko puta se žalio sudu, a kako tvrdi neke žalbe su prihvaćene, ali i  uprkos tome nije unapređen, tako da već 121 dan nije postavljen niti radi.  On je aktivini oficir Vojske Srbije od 1996. godine.



I SNIMAK MONDA

Izvor: MONDO

Na licu mesta su pshilozi, pregovarači, pripadnici policije, vojske, vatrogasno vozilo i kola Hitne pomoći.

Ministarstvo odbrane je ovim povodom saopštilo da je major dr Danilo Mladenović, fizijatar na dužnosti u Vojnoj bolnici Niš, prvobitno podneo zahtev da bude postavljen na formacijsko mesto potpukovnika u Odeljenju za infektivne bolesti VB Niš.

Reč je o mestu načelnika Odeljenja - lekara specijaliste infektivnih bolesti. Postavljenje fizijatra na formacijsko mesto infektologa sa stručne strane ne može biti opravdano ni jednim razlogom s obzirom na to da te dve specijalnosti nemaju nikakvih zajedničkih tačaka, navelo je Ministarstvo obrane u saopštenju.

Bez obzira na činjenice, sa majorom Mladenovićem je razgovarano desetinu puta, počev od upravnika VB Niš, preko načelnika Uprave za vojne zdravstvo MO, pa sve do Kabineta ministra odbrane i ministra odbrane lično.

Uz svu dobru volju pretpostavljenih starešina da ga po normativno-pravnoj regulativi postave na mesto adekvatno činu i struci, a to je mesto majora fizijatra, dr Mladenović menjao je svoje zahteve. Prema poslednjem zahtevu, Mladenović traži da bude postavljen na mesto potpukovnika fizijatra, na način koji nije svojstven oficiru Vojske Srbije i pripadniku Ministarstva odbrane, koji nosi uniformu, dodaje se u saopštenju.

Pored svega navedenog, Mladenović je od ministra odbrane tražio i da se realizuje rešenje o naknadi dela troškova za zakup stana (takozvani uvećani troškovi stanovanja) u iznosu koji pripada licu koji ima dvoje dece. Međutim, deca su pripala i žive sa majkom, te je i taj njegov zahtev pravno neosnovan.

Istorija ovog slučaja datira još od 2012. godine, u kojoj su sem pretpostavljenih starešina i pravnika, uključeni i psiholozi i psihijatri, koji su takođe razgovarali sa njim.

Uz maksimalno uvažavanje svakog pojedinačnog slučaja poput dr Mladenovića i nastojanja svih činioca u sistemu odbrane na rešavanju ovakvih ili sličnih pitanja, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije žale za svakim narušavanjem ugleda i dostojanstva vojničke profesije i uniforme, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.