Maduro: Rahoj plaćeni ubica; Španija oštro reaguje

Izvor: B92, 28.Jul.2015, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maduro: Rahoj plaćeni ubica; Španija oštro reaguje

Španija je oštro reagovala na komentare predsednika Venecuela Nikolasa Madura koji je španskog premijera Marijana Rahoja nazvao "plaćenim ubicom".

Šef španske diplomatije Hose Manuel Garsija-Margalo naložio je ministarstvu da pozove ambasadora "zbog potpuno uvredljivih i neprihvatljivih komentara predsednika Madura o premijeru Rahoju".

Maduro je u nedelju u televizijskom obraćanju rekao da je Rahoj "plaćeni ubica ljudi" zbog uvođenja novih oštrih kaznenih mera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za kršenje javnog reda u Španiji.

Garsija-Margalo je ocenio da Venecuela treba da pređe dug put kada je reč o poštovanja ljudskih prava, što, kako je naveo, potvrđuju i brojna saopštenja UN.

Ovo je drugi put za tri meseca da Španija poziva venecuelanskog ambasadora na razgovor pošto je u aprilu Maduro nazvao Rahoja rasistom.

Između lidera dva zemlje dolazilo je i ranije do verbalnih incidenata, navodi AFP i podseća da se još 2007. godine španski kralj Huan Karlos na jednom samitu brecnuo na tadašnjeg predsednika Venecuele Uga Čavesa rečima "Zašto ne ućutiš"?

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.