Ma kakav limun, ovih 5 namernica imaju najviše vitamina C!

Izvor: Kurir, 31.Avg.2015, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ma kakav limun, ovih 5 namernica imaju najviše vitamina C!

Paprika je broj jedan kada je u pitanju obilje vitamina C. U 100 grama crvene i žute paprike nalazi se 190 miligrama vitamina C, što je skoro četiri puta više nego u pomorandžama

Mnogi vitamin C povezuju sa citrusima, ali ovaj važan vitamin krije se i u nekim drugima namirnicama i to u mnogo većim količinama nego što biste očekivali. Otkrijte koje to voće i povrće ima više vitamina C od citrusa. Bićete iznenađeni!

Crvena i žuta paprika
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
Paprika je broj jedan kada je u pitanju obilje vitamina C.  U 100 grama crvene i žute paprike nalazi se  190 miligrama vitamina C, što je skoro četiri puta više nego u pomorandžama.

Brokoli

Brokoli je bogat različitim hranljivim sastojcima, ali i vitaminom C. Samo 100 grama bokolija dovoljno je da u organizam unesete oko 90 miligrama vitamina C.

Kelj

Ovo je pravi izvor zdrave hrane. Kelj je bogat vitaminima A i C i vlakanima, a kada je vitamin C u pitanju, na svega 67 grama kelja ima čak 80,4 mg ovog vitamina. U narodnoj medicini, sveži listovi kelja stavljaju se na bolesne zglobove i čireve, a sok od povrća je ove preporučuje osobama koje pate od stomačnih tegoba.

Kivi

Još jedno "kiselo" voće koje je odličan izvor vitamina C. Osim toga, kivi je bogat vitaminima K, E, kalijumom i bakrom. Istraživači su dokazali i da kivi štiti našu DNK od oksidativnog stresa.

Karfiol

Karfiol može da se jede svež ili kao dodatak salati ili jelu, a u svoju ishranu trebalo bi da ga uvrstite zatošto na 100 grama karfiola ima čak 70 miligrama vitamina C.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Ma kakav limun, ovih 5 namernica imaju najviše vitamina C

Izvor: B92, 31.Avg.2015

Mnogi vitamin C povezuju sa citrusima, ali ovaj važan vitamin krije se i u nekim drugima namirnicama i to u mnogo većim količinama nego što biste očekivali. Otkrijte koje to voće i povrće ima više vitamina C od citrusa. Bićete iznenađeni!..Crvena i žuta paprika..Paprika je broj jedan kada...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.