MUKE GOLIJSKIH SELJAKA: Vukovi, medvedi i loši putevi

Izvor: Kurir, 22.Okt.2014, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUKE GOLIJSKIH SELJAKA: Vukovi, medvedi i loši putevi

Aleksije Dragović, jedan od meštana kaže da neretko mnogi razmišljaju i o tome da se svi odsele iz ovih krajeva, jer nemaju osnovne uslove za život

IVANJICA - Žitelji zaselaka Bela Stena, Jaćovići i Dukatovići na planinskoj lepotici Golijii godinama imaju problem kako da odu do varoši i da se vrate kući, jer im, pored loših puteva, probleme prave vukovi i medvedi koji plaše meštane, a neretko pokolju i stada ovaca.

Nadležni poručuju da će putevi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << biti sanirani veoma brzo, a meštani ovih zaselaka navode da su im puteve razorili predstavnici JP "Srbijašume" prilikom eksploatacije i izvlačenja drva.

Aleksije Dragović, jedan od meštana kaže za Tanjug da neretko mnogi razmišljaju i o tome da se svi odsele iz ovih krajeva, jer nemaju osnovne uslove za život.

On kao primer njihovih teškoća navodi, da ni bolnička ''lada niva'' nije mogla da dođe do sela kada je njegova majka slomila nogu, već su morali volovskim kolima da je prevezu nekoliko kilometara do puta.

Ogorčeni Dragović ističe da ljudi u ovom kraju žive isključivo od poljoprivrede, ali da zbog uništenih puteva ne mogu da prevezu svoje proizvode za dalju prodaju.

Opisujući letošnje probleme sa malinama, Dragović kaže i da nije isključeno da će zasade tog voća uništiti, jer je po nekoliko kilometara morao ručnim kolicima da transportuje malinu da bi je preuzeli otkupljivači. Slično je, kaže i Milijanko Gvozdenović, i sa ostalim proizvodima, jer proizvođači iz ovih sela ne mogu do pijace, ali ni kupci do njih.

I jedan Čačačin koji je došao da obiđe rodbinu na selu dodaje da putnička vozila jedino uz pomoć lanaca za točkove mogu nekako proći uništenim putevima, i da se tome, kako kaže, ne treba čuditi, jer su putevi toliko uništeni. Meštani naglašavaju i da su se žalili nadležnima, ali osim obećanja, do sada ništa nisu dobili.

"Imamo rešenje saobraćajnog inspektora koje najbolje govori kakav je ovo put. Upravo je inspektorkin džip bio zaglavljen u blatu, a ona se uverila u naše muke. Išli smo i u opstinu jer jer ovaj put prema podacima iz katastra u nadležnosti lokalne samouprave, ali osim obećanja da će se nešto uraditi ništa nismo dobili", rekao je za Tanjug Preljub Jaćović.

On je dodao da u Srbijašumama nisu hteli da ih saslušaju već su naveli da ugovor o održavanju puteva imaju sa ivanjičkim Špikom, koji, kako meštani tvrde, više ne postoji.

"Ne preostaje nam ništa drugo nego da se obratimo republičkim organima", zaključio je Jaćović.Međutim, neprohodni putevi, nisu jedina muka ovih gorštaka, već im probleme stvaraju i vukovi i medvedi, a nedavno su vukovi ''u sred bela dana'' zaklali ovce iz stada Aleksija Dragovića.

Dragović navodi i da ne sme da 'ubija vukove i da oružjem brani svoje stadu, jer, mu kažu da će platiti veliku kaznu.''Sve je više vukova, a strahujemo jer su počeli da napadaju i krupnu stoku. Žalio sam se ovdašnjem lovačkom udruženju, ali nije bilo vajde", naveo je Dragović.

Prema njegovim rečima, i medvedi kojih je sve više, uništavaju košnice i plaše tamošnje žitelje."Mi iz ovih krajeva sami se ne smemo nikuda zaputiti, a decu van dvorišta ne puštamo", ističe Milojko Gvozdenović.

Predsednik opštine Ivanjica, Milomir Zorić kaže da je za navedene puteve nadležno ivanjičko JP "Direkcija za izgradnju i puteve".

"Održavanje dela puta u kojem se vrši eksploatacija šuma je u nadležnosti Srbijašuma i sa njihovim predstavnicima smo dogovorili da već ovih dana počne sanacija razorenih saobraćajnica", rekao je Tanjugu direktor Direkcije Vladimir Glavinić izrazivši očekivanje da će taj posao biti veoma brzo završen.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.