MSP: Srbija očekuje reakciju nadležnih i kazne za odgovorne zbog incidenata u Srbu

Izvor: Blic, 28.Jul.2016, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MSP: Srbija očekuje reakciju nadležnih i kazne za odgovorne zbog incidenata u Srbu

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije najoštrije protestuje zbog niza incidenata, pretnji i provokacija pripadnika proustaške Autohtone stranke prava (A-HSP) i njihovih pristalica prilikom obeležavanja 75. godišnjice antifašističkog ustanka u Srbu, u sredu, 27. jula.

Ocenjeno je da je nepostupanje hrvatskih nadležnih organa tim povodom i odsustvo javne osude hrvatskih zvaničnika, značajno doprinelo raspirivanju nacionalne mržnje i incidenata usmerenih protiv Srba, navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Srbija, ističe, se očekuje promptne reakcije nadležnih hrvatskih organa povodom etnički motivisanih incidenata u Srbu i širom teritorije Hrvatske.

Istovremeno, navodi se u saopštenju tog resora, Srbija očekuje da bude informisana od nadležnih hrvatskih organa o pokrenutim sudskim postupcima i izrečenim kaznama počiniocima incidenata.

Pročitajte još:

Jučerašnji događaji u Srbu su samo poslednji u nizu govora mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine i državljanima Srbije, izazvanih etničkom netrpeljivošću.

Ministarstvo navodi da je za svaku osudu govor koji je lider A-HSP Dražen Keleminec održao na ovom skupu, uprkos šestomesečnoj zabrani ulaska u Srb, u kojem je ovaj značajni jubilej nazvao ''balom vampira ispred četničkog spomenika''.

Ukazuje se i da je on zatražio da se Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci zabrani održavanje skupova, pozivajući na skandiranje ustaškog pozdrava ''Za dom spremni'', nakon čega su prisutni uzvikivali ''koljači, ubice, zločinci''.

"Takođe veoma zabrinjava činjenica da je general hrvatske vojske i saborski zastupnik Ž. Glasanović grubo napao predsednika Antifašističke lige Zorana Pusića, rekavši da je ''moralna nakaza'' i da svojim prisustvom na antifašističkom skupu veliča ''velikosrpsko-četničko-imperijalističku agresiju''', navodi se u saopštenju.

Pored toga, petnaestak žena je u više navrata prekidalo govor bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića, pevanjem domoljubnih Tompsonovih pesama, a pristalice A-HSP i HOS (Hrvatske odbrambene snage) uoči održavanja skupa su blokirale put od Knina ka Srbu.

"Republika Srbija ocenjuje da je dosadašnje nepostupanje hrvatskih nadležnih organa i odsustvo javne osude hrvatskih zvaničnika, značajno doprinelo raspirivanju nacionalne mržnje i incidenata usmerenih protiv Srba", navodi se u saopštenju.

Ističe se da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije očekuje promptnu reakciju nadležnih hrvatskih organa povodom etnički motivisanih incidenata u Srbu i širom teritorije Republike Hrvatske i istovremeno očekuje da nadležni organi Hrvatske izveste o pokrenutim sudskim postupcima i izrečenim kaznama počiniocima incidenata.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Protestna nota Hrvatskoj za incidente u Srbu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2016

Srbija je uručila protestnu notu Hrvatskoj zbog niza incidenata tokom obeležavanja 75. godišnjice antifašističkog ustanka u Srbu i očekuje hitnu reakciju nadležnih organa povodom etnički motivisanih incidenata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.