MMF traži da poskupe struja i sokovi!

Izvor: Kurir, 28.Feb.2015, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF traži da poskupe struja i sokovi!

MMF objavio dokument sa spiskom obaveza koje Srbija preuzima aranžmanom u kome su poskupljenje električne energije i otpuštanje činovnika

BEOGRAD - Vlada Srbije obavezala se Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) da će smanjiti broj činovnika za 27.000 i povećati cenu struje 15 odsto, piše u Memorandumu o ekonomskoj i finansijskoj politici Vlade, koji je objavio MMF i time potvrdio ono što je Kurir pisao prethodnih dana.

Teške mere

Osim ove dve >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << obaveze, Vlada Srbije moraće da uvede i akcize na bezalkoholna pića, da narednih godina ne povećava državne plate i penzije, ali i da ukine subvencije javnim servisima, što bi moglo da znači vraćanje pretplate od 2016. godine. Vlada je obećala i konkretne reforme u „Elektroprivredi Srbije“, „Srbijagasu“, „Železnicama Srbije“ i „Putevima Srbije“, a sve kako bi od 2017. godine javni dug počeo da pada.

Memorandum je deo pisma o namerama koje su Vlada Srbije i Narodna banka Srbije poslali MMF 6. februara. Na osnovu njega će ovaj svetski finansijski policajac proveravati da li Srbija poštuje svoje obaveze. Prolazno vreme će se kontrolisati u martu, junu, septembru i decembru, a prva poseta predstavnika MMF Srbiji trebalo bi da bude u maju.

Ekonomista Milojko Arsić kaže da aranžman sa MMF obično ima cilj da spreči krizu spoljnjeg i javnog duga. Ako dođe do ovog aranžmana Srbije sa MMF, on će uticati i na neke reforme.

Stop zaduživanju

- Dogovor sa MMF nije dovoljan da bi Srbija obezbedila privredni rast, ali nije ni prepreka. Aranžman stvara uslove za rast i sprečava da se preterano zadužimo, ali mi moramo da obavimo svoj deo posla - da sprovedemo reforme koje odlažemo godinama. Sve se na kraju svodi na zemlju, i ako bude loše i ako bude dobro, mi ćemo biti odgovorni - smatra profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Premijer Vučić

DO KRAJA ZIME BEZ POSKUPLJENJA

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da do kraja zime sigurno neće biti poskupljenja struje, ali da još nije rešeno pitanje poskupljenja od aprila i uvođenje akciza na bezalkoholna pića.

To je sve pitanje. Do kraja zime sigurno neće biti poskupljenja struje, videćemo šta će biti dalje - rekao je Vučić i dodao da je u januaru zabeležen veći priliv doprinosa u Fond PIO, kao i da je zaposlenost „nešto uvećana“.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.