MMF snizio prognozu svetskog privrednog rasta

Izvor: Blic, 25.Jul.2014, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF snizio prognozu svetskog privrednog rasta

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je prognozu svetskog privrednog rasta za ovu godinu za 0,3 odsto, na 3,4 odsto.

MMF je u današnjem saopštenju naveo da je prethodnu prognozu rasta svetske privrede iz aprila ove godine snizio pre svega zbog udara hladnog talasa koji je zimus pogodio SAD, i koji je imao neočekivano loše posledice po američku privredu, kao i zbog usporenog privrednog rasta u više zemalja sa rastućim ekonomijama.

Kako je preneo AFP, Fond je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smanjio procenu rasta američkog bruto društvenog proizvoda (BDP) za 2014. godinu za 1,1 odsto, sa prethoodnih 2,8 na 1,7 odsto.

Polarna hladnoća koja je protekle zime zahvatila SAD bukvalno je paralizovala transport, trgovinu i potrošnju, a s obzirom da američka ekonomija ima 16,5 odsto udela u ukupnom svetskom bogatstvu, posledice hladne zime u SAD osetiće čitava svetska privreda.

Bez obzira na usporen rast američke ekonomije, usled nepovoljnih klimatskih okolnosti, snaga američke privrede nije dovedena u pitanje, pa je tako MMF povisio raniju procenu privrednog rasta SAD za 2015. godinu za 0,1 odsto, na tri odsto.

U zoni evra rast ostaje slab a inflacija preniska. Prognoza rasta za evrozonu ostaje nepromenjena za ovu i sledeću godinu, od 1,1 procenat i 1,5 odsto, respektivno.

MMF je snizio prognozu rasta za 2014. za zemlje u usponu za 0,2 odsto, na 4,6 odsto a za iduću godinu je predvideo 5,2 procenta, što je zanemarljivo više od aprilske prognoze. Usporeni rast delimično se objašnjava slabijim rastom kineske ekonomije od 7,4 odsto u ovoj i 7,1 odsto u narednoj godini.

U izveštaju se navodi da se oporavak svetske privrede nastavlja, iako veoma usporeno, i da on zavisi od političke podrške u smislu stimulisanja potražnje i ponude.

Ratovi u Iraku, Gazi i Ukrajini su se zaoštrili od početka aprila i, kako upozoravaju stručnjaci, oni bi mogli takođe imati uticaja na kretanja svetske privrede.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.