MISTERIOZNA SMRT Odjednom uginulo 85 hiljada antilopa, a još se ne zna razlog

Izvor: Blic, 27.Maj.2015, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MISTERIOZNA SMRT Odjednom uginulo 85 hiljada antilopa, a još se ne zna razlog

Tempom kojim sada umiru, Sajga antilope bi u divljini mogle da potpuno nestanu za samo nekoliko nedelja.

Sajga antilope (lat.Saiga tatarica) žive u stepama srednje Azije u ravnicama pokrivenim visokom travom i poznate su po ekstremno neobičnoj, prevelikoj i fleksibilnoj strukturi njuške. Njihova njuška podseća na surlu i ima posebne dlačice i žlezde koje filtriraju pesak i prašinu, a takođe ima funkciju da u hladnim danima greje vazduh pre nego što dođe do pluća. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Međutim, sajga antilope nalaze se na spisku ugroženih vrsta od 90-ih godina prošlog veka, nakon pada Sovjetskog saveza kada je oslabila kontrola krivolova, pa im se broj smanjio za čak tri četvrtine.

U proteklih nekoliko nedelja procenjuje se da je uginulo 85 hiljada jedinki, saopštile su kazahstanske vlasti, no ono što više zabrinjava jeste što se ne zna razlog zašto. Pre godinu dana vlasti su saopštile kako je broj antilopa tek viši od 250 hiljada. Manji broj živi u Rusiji i Mongoliji, no one nisu zahvaćene misterioznom smrću.

Izveštaji o mrtvim antilopama se gotovo svakodnevno pojavljuju, a broj uginulih životinja se zastrašujuće brzo povećava, sa stotina na hiljade, pa i na desetine hiljada.

Infekcija Pasteurella bakterija smatra se najverovatnijim uzrokom njihove smrti, no više informacija će se dobiti tek posle detaljne istrage. Kazahstansko ministarstvo poljoprivrede navodi kako su se velika odumiranja događala i ranije, no gubitak gotovo trećine populacije u tako kratkom vremenu je bez presedana, ne samo za sajga antilope već i za bilo koju drugu vrstu.

Nije poznato kako je infekcija bila tako brzo proširena među antilopama te kako je bolest, koja inače ubija samo slabije jedinke, postala smrtonosna tako brzo.

- Ovo se pretvara u potpuno katastrofu. Strahujemo da životinje umiru i dalje, a mi nemamo konačan broj, no očekujemo da će rasti - saopštila je EJ Milner-Guland, direktorka organizacije "Saiga Conservation Alliance".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.