MISTERIJA PRVE DAME Dragice ko ti je dao 10.000.000 evra

Izvor: medio.rs, 27.Jul.2016, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MISTERIJA PRVE DAME Dragice ko ti je dao 10.000.000 evra

Supruga predsednika Srbije i dalje krije od javnosti ko su ljudi koji su uplatili novac na račun njene fondacije. Javnost uskraćena za odgovor da li su darodavci dobili privilegije nakon toga

Dragica Nikolić nedavno se pohvalila da je njena fondacija prikupila 10 miliona evra i da su sve pare potrošene na razne projekte. Ono što je supruga predsednika Srbije opet prećutala je odgovor na pitanje - od koga je dobila tolike pare.

Kako je Kurir ranije pisao, gospođa >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << Nikolić ni po koju cenu nije želela da otkrije identitet donatora, pod izgovorom da oni žele da ostanu anonimni.

Briga ih za poreklo

Međutim, saznali smo da je među donatorima Fondacije Dragice Nikolić bio i bugarski biznismen Cvetan Vasilev, za kojim je raspisana Interpolova poternica!

Vodeći se brigom da izveštavamo u interesu javnosti, i ovog puta smo potražili odgovore od Dragice Nikolić, ali bez uspeha. Naši čitaoci tako s punim pravom mogu da sumnjaju da iza sakrivanja imena donatora možda stoji neki prećutni dil s fondacijom da za pare koje uplaćuju zauzvrat dobiju razne privilegije i beneficije.

- Ma svako ko hoće da da pare, dobrodošao je. Dragica nije gadljiva na novac. Iako ih ona ne vuče za ruku da uplate novac, mnogi se utrkuju da doniraju jer znaju da će imati privilegije - kaže za Kurir izvor blizak Fondaciji Dragice Nikolić.

Podsetimo, velika se prašina u javnosti digla pre dve godine, kad je kontroverzni biznismen iz Bugarske Cvetan Vasilev kao većinski vlasnik Srpske fabrike stakla, iako je državi dugovao 20 miliona evra za struju i gas, bio vrlo darežljiv prema fondaciji koju vodi prva dama Srbije. Kako je Kurir već pisao, Srpska fabrika stakla je 2014. godine Fondaciji Dragice Nikolić u tri navrata dala skoro 1,2 miliona dinara - 920.000 dinara u novcu i 270.000 dinara u robi.

Vasilev je optužen za mnoga krivična dela, a pobegao je iz Bugarske jer je za njim raspisana i Interpolova poternica zbog pronevere.

Ne polažu račune

Iako je fondacija osnovana još 23. januara 2013, Dragica Nikolić još nikome nije položila račune ko im je i koliko novca uplatio. Prema podacima Agencije za privredne registre, u UO fondacije su Dragica, njena snaja Milena Nikolić i Olivera Stanišić, a „upravitelj“ Violeta Karić, čije se ime provlačilo u aferi „Mobtel“ u vezi s bagatelnim otkupom stanova u vlasništvu kompanije.

Sa više od 409 miliona dinara prihoda u 2014, fondacija supruge predsednika Tomislava Nikolića ubedljivo je bila najimućnija dobrotvorna organizacija u državi. Zanimljivo je da od tada prva dama Srbije nije objavila koliko se još novca slilo na račun fondacije.

Zatražili smo od Fondacije Dragice Nikolić da nam dostave ko su donatori, koliko je ta fondacija do sada prikupila novca i kako je on trošen, ali bez odgovora.

Lukav odgovor

TOMA SE VADIO NA STRANCE

Krajem 2014. godine, kad je javnost insistirala da se objavi ko je uplatio sedam miliona evra Fondaciji Dragice Nikolić, predsednik Tomislav Nikolić dosetio se kako bi mogao da se izvuče.

- Zahvaljujući fondaciji, uspeli smo da u Srbiju donesemo sedam miliona evra... Novac je uglavnom iz inostranstva, a donatori ne žele da budu imenovani iz više razloga - kazao je Nikolić i dodao da to „javnost ne treba ni da zanima, već samo koliko je novca ušlo, koliko je izašlo i na šta je potrošen“.

PITANJA ZA DRAGICU NIKOLIĆ

1. Možete li nam dostaviti informacije u vezi s radom Fondacije Dragice Nikolić, odnosno da nam omogućite uvid u spisak svih donatora koji su pomogli rad fondacije?

2. Koliko novca je do sada prikupljeno i na koje projekte je taj novac potrošen?

3. Ukoliko niste u mogućnosti da nam dostavite ove podatke, molimo vas da nam navedete razlog što javnost i dalje ne zna ko pomaže humanitarni rad koji promoviše fondacija.

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.