MISTERIJA: Kineski Stounhendž zbunio arheologe!

Izvor: Kurir, 31.Mar.2015, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MISTERIJA: Kineski Stounhendž zbunio arheologe!

Više od 200 kamenih građevina je pronađeno u Plamenim planinama

PEKING - Više od 200 misterioznih kamenih struktura, starih i do 4.500 godina, a otkrivenih u Kini, zbunjuje istraživače iz celog sveta, posebno zbog sličnosti sa slavnim Stounhendžom.

Naučnici pretpostavljaju da su nastale u bronzano doba i da su delo primitivnih nomadskih naroda, koji su obožavali Sunce, pa su mu prinosili žrtve.

Bespilotne letelice

Nalaze se u Plamenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << planinama u Turpanu, na severozapadu Kine, i naučnici su tek sada uspeli sve da ih snime pomoću bespilotnih letelica.

Otkriveno je da sve strukture imaju kružni oblik i izlaze, baš kao i Stounhendž.

- Prvo, strukture su napravljene ljudskom rukom. Video sam slične strukture u Mongoliji, gde su mesto obožavanja paganskih bogova. Neke od njih su čak služile i kao grobna mesta - rekao je dr Volker Hejd, arheolog sa Univerziteta u Bristolu.

Sunčev krug

Najstarije strukture nastale su u bronzano doba, dodaje, pre oko 4.500 godina, dok su one mlađe i složenije verovatno nastale u ranom srednjem veku.

Najveći kameni krug nazvan je Sunčev krug i napravljen je od četiri koncentrična kruga, od kojih najveći ima prečnik osam metara, a najmanji unutrašnji krug je uništen.

Mnogi arheolozi uporedili su ove strukture sa čuvenim Stounhendžom, koji i sam zbunjuje naučnike već dugo, a neki tvrde da je takođe bio mesto obožavanja Sunca.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.