MINI NOVAJLIJA Ovo je najmanji oblik života na Zemlji

Izvor: Blic, 05.Mar.2015, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MINI NOVAJLIJA Ovo je najmanji oblik života na Zemlji

Naučnici su nedavno otkrili i snimili oblike života za koje veruju da su najmanji koji mogu da prežive na Zemlji. Bakterije imaju zapreminu od 0,009 kubnih mikrona (jedan mikron je milioniti deo dužine metra), što je toliko malo da je potrebno da se okupi više od 150.000 jedinki da bi prekrile vrh ljudske dlake.

Koliko su one zapravo sićušne možda najbolje ilustruje podatak da se voda smatra “sterilisanom” ukoliko je propuštena kroz filter sa porama od 0,2 mikrona, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a ove bakterije kroz njih prolaze bez problema. Na osnovu toga naučnici zaključuju da su ovi mikroorganizmi veoma rasprostranjeni i bezopasni.

Fotografije nisu zadivljujuće samo zato što nam omogućavaju da vidimo do sada nepoznat oblik života, već i zato što je reč o najsitnijem mogućem životu na našoj planeti.

Većina posmatranih bakterija preživljava uz elementarne uslove. One “pakuju” svoje gene u gusto zbijene spirale i oslanjaju se na osnovni metabolizam. Tamnije mrlje na krajevima ćelije (prikazane na slici) najverovatnije su ribozomi, ćelijske fabrike za proizvodnju proteina.

Neki posmatrani mikrobi imaju drugačiji pristup i koriste tuđe gostoprimstvo. Minijaturnim končastim strukturama povezuju se s drugim mikrobima, od kojih pozajmljuju najvažnije hranljive materije.

Pored prikazanih fotografija, naučnici su snimili i video u kome se vidi njena gusto zbijena unutrašnja struktura mikroorganizma.

Naučnici kažu da treba još mnogo da saznaju o novootkrivenim stanovnicima naše planete.

“Veoma sićušne bakterije koje smo nedavno opisali samo su jedan primer podgrupe mikroba na Zemlji o kojoj gotovo ništa ne znamo”, kaže Džilijan F. Benfild sa Univerziteta Kalifornije u Berkliju.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ovo je najmanji oblik života na Zemlji

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Mar.2015

Naučnici su nedavno otkrili i snimili oblike života za koje veruju da su najmanji koji mogu da prežive na Zemlji...Bakterije imaju zapreminu od 0,009 kubnih mikrona (jedan mikron je milioniti deo dužine metra), što je toliko malo da je potrebno da se okupi više od 150.000 jedinki da bi prekrile...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.