MILOST, HRABROST, SUROVOST: Triler u afričkoj divljini sa neočekivanim završetkom

Izvor: Blic, 15.Apr.2014, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MILOST, HRABROST, SUROVOST: Triler u afričkoj divljini sa neočekivanim završetkom

U prirodi rezervata Selinda u Bocvani odigrao se životinjski triler koji je svojim objektivom zabeležio fotograf Evan Šiler, a njegova supruga Liza Holcvart ga je kasnije opisala u blogu. "Čopor pavijana, njih 30 do 40, trčao je ka nama. Nešto ih je očigledno bilo uplašilo, a uskoro smo videli i šta: dve krupne lavice", priseća se Liza Holcvart. Jedna ženka pavijana je pokušala da se dokopa sigurnosti, ali je bila prespora i završila je u čeljustima velike mačke. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Mladunče pavijana, staro manje od mesec dana, pokušalo je da spas nađe na obližnjem drvetu, ali je bilo previše malo i nije imalo snage da se popne.

Jedna od lavica je tada primetila malog neznanca i pošla da ispita situaciju.

Tada se dogodilo nešto neverovatno. "Mladunče je pokazivalo znake iscrpljenosti. Lavica ga je podigla čeljustima - bila je agonija posmatrati sudbinu te bebice - i ja sam isključila svoju video kameru jer nisam mogla dalje da snimam", priseća se Liza Holcvart.

"A onda smo ostali u šoku. Mladunče se, instinktivno, u jednom trenutku uhvatilo za grudi lavice i pokušalo da sisa..."

A onda je usledio dramatičan preokret. Prišla su dva lava mužjaka, ali su ih lavice dočekale bukvalno na zub. Da li su branile svoj budući plen, bebu pavijana? Ili su samo bile nezainteresovane za pokušaj parenja? Nikad nećemo saznati. Nastala je pometnja, koju je iskoristio...

... Tata pavijan! Sve vreme je strpljivo čekao na obližnjem drvetu, očigledno s namerom da spasi bebu. Mužjaci lavovi su izazvali haos u mačijem čoporu, što je napravilo šansu heroju koji se sjurio niz stablo, zgrabio mladunče i još brže se vratio visoko u grane!

Nije, nažalost, imalo snage ni veštine da se uspenje, pa mu se lavica približila.

„Kratko su se koškali šapama, a onda ga je predatorka uzela u usta, prenela na travu i položila ispred sebe. Mazila ga je, a mladunče se privijalo uz nju kao da mu je majka“, piše fascinirana Holcvart.

To, ipak, nije kraj. Paru su prišla dva lava, a lavica je braneći novog štićenika skočila na njih. Trenutak njene nepažnje iskoristio je otac mladunčeta, koji je skočio s drveta, zgrabio mališana i s njim nestao u krošnjama.

Izumire kralj životinja

Prema podacima „Pantere“, organizacije koja se bori za očuvanje velikih divljih mačaka, od 200.000 lavova, koliko je pre jednog veka živelo u 54 zemlje širom Afrike, broj je spao na ne više od 30.000. U čak 26 država ova, skoro pa retka vrsta potpuno je istrebljena.

Ilegalni lov

Zbog ilegalnog lova i uništavanja njihovog prirodnog staništa, lavovi su nestali iz čak 80 odsto nekadašnjih prirodnih staništa. Danas više od 1.000 lavova živi u samo sedam zemalja: Bocvani, Etiopiji, Keniji, Južnoj Africi, Tanzaniji, Zambiji i Zimbabveu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.