MEKI PUČ Iranci besni zbog imenovanja novog prestolonaslednika Saudijske Arabije

Izvor: Blic, 21.Jun.2017, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"MEKI PUČ" Iranci besni zbog imenovanja novog prestolonaslednika Saudijske Arabije

Iranski državni mediji ocenili su danas da to što je saudijski kralj Salman imenovao sina Mohameda bin Salmana za naslednika prestola, umesto svog rođaka princa Mohameda Bin Najefa, predstavlja meku varijantu državnog udara.

"Meki puč u Saudijskoj Arabiji" ili "Sin nasleđuje oca" samo su neki od naslova na sajtu iranske državne televizije.

Ranije danas saudijski kralj Salman proglasio je svog sina, princa Mohameda bin Salmana, za naslednika prestola umesto svog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rođaka princa Mohameda Bin Najefa, koji je smenjen.

Mohamed bin Salman postao je zamenik premijera, a zadržao je položaj ministra odbrane i ostale funkcije, navodi se u kraljevskom ukazu koji je prenela državna agencija SPA.

Ovaj potez će verovatno zabrinuti iransko rukovodstvo, koje je kritikovalo komentare princa Mohameda prošlog meseca da "bitka" treba da se prenese u Iran, prenosi Rojters.

Iran, pretežno naseljen šiitskim muslimanima i većinom sunitska Saudijska Arabija bore se za vlast i uticaj u regionu Bliskog istoka, a dve zemlje podržavaju suprotne strane u konfliktima u Siriji i Jemenu.

Tenzije između dve zemlje porasle su prošlog meseca kada je američki predsednik Donald Tramp posetio Rijad i javno izrazio stav protiv Irana optuživši ga za podršku terorizmu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Odlukom kralja Salmana Saudijci za Bajram praznuju ukupno 23 dana

Izvor: SandzakPress.net, 21.Jun.2017

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud danas je objavio odluku da će zbog nadolazećeg Ramazanskog bajrama u Saudijskoj Arabiji neradna biti ukupno 23 dana, javlja Anadolu Agency (AA). Bajramski praznik za uposlenike javnog sektora, vojske i drugih ustanova u Saudijskoj Arabiji počeo je 16. juna,...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.