MADE IN CHINA Kina se pripremila da SVRGNE AMERIKU sa trona u najvećoj oblasti budućnosti

Izvor: Blic, 25.Jul.2017, 06:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"MADE IN CHINA" Kina se pripremila da SVRGNE AMERIKU sa trona u najvećoj oblasti budućnosti

Kina je najavila da će sustići Sjedinjene Američke Države u razvoju veštačke inteligencije do 2020. godine, a da će 10 godina kasnije postati "svetski centar za razvoj ove tehnologije".

Godinama su naučnici i geo-stratezi nazivali veštačku inteligenciju tačkom prekretnice u tehnologiji, ekonomiji i društvu.

Iako brojke to još ne pokazuju, indicije su da Kina namerava da odreši kesu, i počne da ulaže mnogo više od SAD u istraživanje veštačke inteligencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u narednim godinama, i pored ogromne podrške koju su već zgrabili giganti poput "Baidu", "Alibabe" i "Tencenta".

Kako prenosi "Njujork tajms", plan Kine je da pripremi multimilionerske nacionalne investicije koje bi pokrenule projekte, startape i akademska istraživanja.

Amerika je u međuvremenu smanjila ulaganja u naučna istraživanja. U budžetu je Trampova administracija predložila drastično smanjenje finansijske pomoći agencijama koje su se godinama bavila razvojem veštačke inteligencije.

Sposobnosti Kine, posebno u naprednim i novim tehnologijama, dugo su zaostajale od svojih bolje razvijenih suseda, kao i Evrope i Amerike. Ali, višegodišnja industrijska politika se konačno isplatila. Kako tvrde eksperti, veštačka inteligencija jedna je od sve više disciplina u kojoj je Kina napravila brz napredak.

Dva profesora koja su savetovala vladu u vezi sa veštačkom inteligencijom, rekli su da će prošlogodišnji poraz Li Se-dola, južnokorejskog majstora u igri na tabli Go, od strane "Gugl AlfaGo", imati ogroman uticaj na političare Kine. Zatim je u maju "Gugl" u Kini porazio najbolje plasiranog igrača Goa na svetu, Ki Đija. Prenos uživo partije bio je blokiran u poslednjem trenutku u celoj Kini.

Ambicije Kine u razvoju veštačke inteligencije je ogromna, i kreće se od razvoja medicine i poljoprivrede do proizvodnje. Ali, takođe i u sistemima odbrane zemlje i nadzora. Kako tvrdi "Njujork tajms", Kina želi da integriše veštačku inteligenciju u sisteme za navođenje raketa, praćenje ljudi preko kamera, cenzuriše internet pa čak i da predvidi zločine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.