Lukašenko odbacio rublju

Izvor: Vesti-online.com, 21.Dec.2014, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukašenko odbacio rublju

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko naredio je vladi da svu trgovinu s Rusijom sprovodi isključivo u evrima ili dolarima. Lukašenko je na sednici vlade u Minsku rekao da je "zadatak definisan i da podrazumeva prebacivanje na dolar u trgovini s Rusijom, na način na koji plaćamo energiju".

Predsednik je kabinetu napomenuo da je tranzicija već trebalo da započne i da se svi računi Rusije moraju naplatiti u evrima ili dolarima "EU Obzerver" ističe da za manje od dve nedelje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << počinje rad Evroazijske ekonomske unije koja povezuje Rusiju, Belorusiju i Kazahstan i da pad rublje "napinje odnose" u novostvorenom savezu.

Rusija i Belorusija se odmeravaju od kraja novembra. Minsk je tada odbio ruski poziv da uvede zabranu na prehrambene proizvode iz Evropske unije, a Kremlj je na bačenu rukavicu odgovorio zabranom uvoza mleka i mesa iz Belorusije uz tvrdnju da su u hrani pronađene štetne tvari.

U međuvremenu, analitičari prilika na istoku Evrope sumiraju utiske, pa je tako 2014. godina trebalo da bude ona u kojoj je Vladimir Putin nadmudio Zapad, ali čak i s Krimom u ruskim rukama završava s gorkim ukusom u ustima ruskog predsednika. Ruska ekonomija je usled sankcija i pada cene nafte u strmoglavom padu, a rublja tone. Putin i dalje gorljivo brani svoju poziciju navodeći kako bi "Zapad želeo da ruskog medveda drži na lancu".

- I kada se to dogodi, iščupaće mu zube i kandže. Kada to govorim, mislim na našu moć nuklearnog odvraćanja - rekao je Putin.

Ruski predsednik ubeđuje naciju da će se ruska privreda stabilizovati za dve godine i da ima plan za to, ali ga nije obelodanio, što pobuđuje sumnje. Ruska centralna banka iznela j prognozu o padu bruto nacionalnog dohotka između 4,5 i 4,7 odsto iduće godine ako cene nafte ostanu na rekordno niskim.

Ali, rublja je dan posle Putinovog govora nastavila da pada u odnosu na dolar i evro. Centralna banka je intervenisala prošle nedelje tako što je referentnu kamatnu stopu povisila sa 10,5 na 17 procenata.

Sveukupno, banka je ove godine potrošila 80 milijardi dolara deviznih rezervi za zaustavljanje pada rublje. Rusi žure da kupuju vrednu robu i devize, očigledno verujući da kraj ekonomskim problemima nije blizu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.