Lopta je u Vučićevom dvorištu

Izvor: B92, 26.Dec.2014, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Lopta je u Vučićevom dvorištu"

Rekonstrukcija Vlade je daleko od realizacije, a ključnu ulogu određivanju pravca promena imaće premijer Aleksandar Vučić.

Do tog zaključka su došli gosti vesti B92, profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović i politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

“Rekonstrukcija je samo u najavi i naznakama. Samo otvaranje teme ima posledice, dobili smo novu temu u medijima, a počinju i prepucavanja. Sa druge strane, stvorena je nova atmosfera u Vladi, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i nova očekivanja opozicije, da možda može da dobije šansu da učestvuje u vlasti“, smatra Orlović.

Stanković smatra da je rekonstrukcija Vlade isključiva odluka premijera, koji je rekao da ga je sramota da komentariše medijske navode o rekonstrukciji.

“Ideja rekonstrukcije je ostvarena i 2013. godine, čime je postala aktuelna politička praksa. Mislim da predstojeća rekonstrukcija neće napraviti temeljnu promenu politike Vlade. Pred premijerom su dva izazova, prvi je da pronađe nove kadrove, a drugi da se uspostave kriterijumi zamene“, rekao je Stanković.

Proteklih dana se u medijima spekulisalo o tome da su na udaru ministri Dušan Vujović i Željko Sertić.

“Teško je licitirati ko je na udaru... Očekujem da će se stvari odvijati u dva pravca što se tiče personalnih promena, doći će novi broj ministara, što će biti nova energija i podrška za dinamiku, videće se i koji ministri u okruženju premijera ne mogu da prate ritam, a za neke odluke Vlade mogući su i novi partneri“, ocenjuje Orlović.

Profesor nije mogao direktno da kaže koji ministri ne mogu da prate ritam Vlade.

“Imali smo neke događaje od poplava do danas, otvorene su i neke afere... Važno je pitanje da li će očekivanja građana i unutrašnji kriterijumi Vlade biti isti. Možda je prerano govoriti o tome, idu praznici, krajem januara ili narednih meseci možemo da vidimo konkretne rezultate“, smatra Orlović.

Jedna od vesti dana je i izjava potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović upućena vicepremijeru Ivici Dačiću.

“Ta izjava pokazuje da rekonstrukcija Vlade nije omiljena Ivici Dačiću. Lopta je sada u dvorištu premijera Vučića, koji ima najviši politički autoritet. On ima i poverenje javnosti da sprovodi politiku, a videćemo kako će taj kredit trošiti. Pored promene, važno je da ljudi koji uđu u Vladu naprave pomak u svojim resorima. Mihajlovićeva je poručila Dačiću da rekonstrukcija nije voluntarizam niti hir, već da se legitimiše politički princip“, zaključio je Stanković.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Lopta je prebačena u Vučićevo dvorište"

Izvor: Vesti-online.com, 26.Dec.2014

Rekonstrukcija Vlade je daleko od realizacije, a ključnu ulogu određivanju pravca promena imaće premijer Aleksandar Vučić...Do tog zaključka su profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović i politički analitičar Dejan Vuk Stanković...“Rekonstrukcija je samo u najavi i naznakama....

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.