Lončar: Uskoro dostupnija veštačka oplodnja

Izvor: B92, 21.Apr.2017, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Uskoro dostupnija veštačka oplodnja

Beograd -- Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da će po usvajanju novih zakona biti dostupnija veštaka oplodnja i predviđena banka reproduktivnih tkiva.

Lončar je u Skupštini Srbije tokom obrazlaganja Predloga zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji rekao da je zakon važan u pogledu demografskog oporavka zemlje.

On je naveo da se odredbe predloženog zakona odnose se na bračne, vanbračne supružnike, žene bez partnera ili pojedince koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čuvaju svoje polne ćelije za buduću potpomognutu oplodnju.

Zakon utvrđuje pravila rada i državnih i privatnih klinika, banaka darovanih reproduktivnih ćelija i embriona, uprave za biomedicine i inspekcijske službe.

Osnovni cilj zakona je da poveća broj obavljenih postupaka i poveća procenat uspešnosti obavljenih postupaka.

Lončar je kazao da je predloženim zakonom jasno definisao koja zdravstvena ustanova može obavljati delatnost banke reproduktivnih ćelija i tkiva i koji su to poslovi koje obavlja, a dozvoljena je mogućnost uvoza, odnosno izvoza pod kontrolisanim uslovima i jasnim pravilima.

"Time je omogućeno da građani Srbije mogu da budu davaoci svojih reproduktivnih ćelija, po jasno utvrđenim kriterijumima", rekao je Lončar.

On je naveo da je darivanje reproduktivnih ćelija ili embrion dobrovoljan i nesebičan čin.

Obrazlažući Predlog zakona o transfuzijskoj medicini rekao je da taj zakon treba da uredi i ujednači organizaciju prikupljanja krvi.

"Glavna novina je da će umesto dosadašnjih 47 bolničkih banaka krvi ubuduće postojati i četiri ovlašćena centra za prikupljanje, obradu, testiranje i distribuciju krvi", rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima, centri u Nišu, Novom Sadu, Beogradu i Kragujevcu biće povezani informacionim sistemom međusobno, ali i sa svim bolnicima.

Država ovim zakonom definiše količinu krvnih potreba u zdravstvu Srbije prema broju stanovnika, rekao je Lončar i dodao da godišnje mora da obezbedi 250.000 jedinica krvi.

Kako je naveo, sada se prikuplja između 230.00 i 240.000 jedinica.

U Skupštini je u toku rasprava o predloženim zakonima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.