Lončar: Sistem mora da funkcioniše bez obzira ko ga vodi

Izvor: B92, 31.Avg.2016, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Sistem mora da funkcioniše bez obzira ko ga vodi

Beograd -- Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da mu je cilj da zdravstveni sistem dovede u stanje da funkcioniše tako da više ne bude važno ko će biti na njegovom čelu

"Planiramo novih 14 zakona, krećemo u narednih mesec dana. Cilj je da sistem bude sređen i da ne može da se menja kako nekom padne na pamet", rekao je Lončar na Prvoj televiziji.

On je istakao da mu je jedan od glavnih prioriteta da se poboljša odnos između pacijenta i lekara, navodeći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će biti i većih plata i boljih uslova za zaposlene u zdravstvu, ali da se ta situacija mora promeniti.

Pacijenti veruju lekarima, ali taj odnos među njima nije zadovoljavajući, ocenio je Lončar.

Ministar je naveo i da se radi na tome da se uvede što više novih lekova, na račun smanjenja cena starih, ali da za to mora da postoji jasan plan u naredne četiri godine i da farmaceuti u tom smislu moraju znati na šta mogu da računaju.

On je pozvao građane da budu odgovorniji prema svom zdravlju i da se odazivaju na preventivne preglede.

"Imamo situaciju da po nekoliko puta pozivamo građane, a da se oni ne jave", rekao je Lončar i naveo da se rade skrininzi za sve one bolesti sa visokom stopom smrtnosti.

Lončar kaže da je jedan od razloga za višu stopu smrtnosti od karcinoma u našoj zemlji u odnosu na EU i taj što se građani kasno jave lekaru, kada se bolest proširi.

Za ozbiljna istraživanje o tome koliko su projektili sa osiromašenim uranijumom uticali da se broj obolelih od karcinoma poveća, potrebno je mnogo novca, kaže ministar, dodajući da se golim okom vidi da ima više obolelih od raka, te da ima više problema sa sterilitetom.

"Mi nismo sad tu da kukamo, zauzeli smo taj stav da na vreme otkrijemo bolest", rekao je Lončar.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.