Locirana olupina Er Alžira

Izvor: B92, 24.Jul.2014, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Locirana olupina Er Alžira

Uagadugu -- Olupina alžirskog aviona koji je danas na letu od Burkine Faso za Alžir nestao sa 116 ljudi, pronađena je u Maliju, blizu granice sa Burkinom Fasom.

Ovo je večeras izjavio jedan general u Uagaduguu, pošto je vest o lociranju aviona potvrdio i predsednik Malija.

"Pronašli smo alžirski avion. Olupina je locirana...50 kilometara severno od granice Burkine Faso", u regionu Gosi, u Maliju, precizirao je general Gilbert Diendiere, preneo je AFP.

U međuvremenu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednik Malija Ibrahim Bubakar Keita saopštio je da je olupina aviona uočena između severnih gradova Agelok i Kidal, prenosi Rojters.

Jedan očevidac je ranije ispričao da je video avion koji pada u regionu Gosi, a general vojske Burkine Faso je kazao da se ti izveštaji uzimaju s ozbiljnošću pošto se poklapaju s radarskim snimcima putanje leta.

"Tamo ćemo pojačati našu potragu", dodao je general Diendiere.

Četiri teorije o nestanku:

pad zbog nestanka goriva – skoro je nemoguće da je došlo do tolike greške da avionu nestane gorivo posle samo 50 minuta leta, iako je moguće da je avion nekako „zalutao" i pao u poslednjih nekoliko sati kada mu je ponestalo goriva otmica – letovi „Er Alžira" su otimani najmanje šest puta, ali to ovoga puta verovatno nije slučaj jer nikakav kontakt s vlastima nije ostvaren obaranje aviona – malo verovatno, iako u Maliju besne sukobi i na snazi je upozorenje za preletanje, tamo nema mnogo naoružanja koje je sposobno da obori komercijalni let na visini od 10km vremenski uslovi – jedini konkretni tragovi vode ka ovoj teoriji, jer je objavljeno da je pilot tražio promenu kursa zbog slabe vidljivosti, olujnog nevremena i blizine drugog komercijalnog aviona u blizini granice Malija s Alžirom

Prethodno je nekoliko francuskih i drugih zapadnih medija, kao i ruska TV stanica Raša tudej, objavilo da su dva francuska borbena aviona locirala olupinu aviona u Maliju.

U avionu na letu AH5017 bio je 51 francuski državljanin, a francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus rekao je da je "Mekdonel Daglas 83" nestao u vreme kada je na području severnog Malija bila jaka oluja.

Francuski predsednik Fransoa Oland je rekao u TV obraćanju da je španska posada signalizirala kontroli leta da menja pravac kretanja aviona "zbog naročito teških vremenskih uslova".

U avionu je, pored francuskih državljana, bilo 24 državljana Burkine Faso, osmoro Libanaca, šest alžirskih državljana, šestoro Španaca, petoro Kanađana, četvoro državljana Nemačke i dvoje iz Luksemburga.

Mali, Alžir, Niger i Francuska koordiniraju potragu za olupinom pod okriljem francuske vojne misije u Maliju - Operacije Serval.

Predsednik Oland odlučio da sva francuska vojna sredstva u Maliju budu usmerena na potragu za avionom Er Alžira.

"Iako je avion bio iznad Malija, nalazio se u vazdušnom prostoru kojim upravlja kontrolni centar u Nigeru", rekao je Frans presu jedan kontrolor leta iz te zemlje.

Ovaj avion Er Alžira je u periodu od 2007. do 2009. pripadao španskom fudbalskom klubu madriskom Realu, prenela je danas "Marka".

Ovo je treći incident s putničkim letovima u poslednjih nedelju dana, nakon obaranja aviona "Malezija erlajnza“ na letu MH17 iznad Ukrajine i pada lokalnog aviona "Transazije“ na letu GE222 u Tajvanu, kada je pogunilo 47 osoba.

U Alžiru se u februaru dogodila najveća avionska nesreća u istoriji te zemlje, kada je u padu vojnog aviona stradalo 77 ljudi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pronađeni ostaci alžirskog aviona u Maliju

Izvor: Vesti-online.com, 25.Jul.2014, 10:00

Ostaci aviona Er Alžir (Air Algeria), koji je nestao iznad Malija sa 116 ljudi, pronađen je u toj afričkoj zemlji, objavljeno je na sajtu francuskog predsednika Fransoa Olanda. .. ..U poruci, koja je objavljena danas (dan posle nesreće) navodi se da su ostaci jasno identifikovani i da je poslata...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.