Ljubljana: Pedofil osuđen na 23 godine zatvora, silovao pastorke

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Nov.2015, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubljana: Pedofil osuđen na 23 godine zatvora, silovao pastorke

LJUBLJANA - Slovenski sud u Krškom osudio je muškarca koji je više godina spolno zlostavljao dvije maloljetne djevojčice na 23 godine zatvora, što je do sada najstrožija kazna ikada izrečena u Sloveniji za pedofiliju.

Suđenje je zbog integriteta i zaštite djece održano iza zatvorenih vrata, ali je sud potvrdio da je Dejan H. već počeo izdržavati kaznu koja je postala pravosnažna, kao i njegov saučesnik u čijem se stanu sve događalo, a koji je invalid u kolicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << te mu je izrečena blaža kazna pa će iza rešetaka provesti 4 i po godine.

Cijeli je slučaj tim tragičniji jer je osuđenik očuh djevojčica, a one su u vrijeme zlostavljanja pohađale niže razrede osnovne škole. Djeca su lani, kad je očuh završio u pritvoru, oduzeta majci, osuđenikovoj supruzi, i predana socijalnoj službi zbog jakih indicija da je majka znala što se događa, ali slučaj nije prijavila.

Mediji navode da su obojica zlostavljača priznala navode optužnice, prema kojoj je zlostavljanje trajalo više godina, nadajući se povoljnijoj presudi.

Obojica su osuđeni zbog spolnog napada na osobu mlađu od 15 godina te posjedovanje, ali i izradu pornografskog materijala, pri čemu su se "poslužili" i žrtvama.

Najviša kazna za pedofiliju do sada bila je ona izrečena Peteru R. iz Ptuja, koji je prije nekoliko godina osuđen na 20 godina zatvora zbog višegodišnjeg seksualnog zlostavljanja tri kćerke, od kojih mu je jedna rodila dijete.

Pedofilija i spolni napadi na maloljetnike češće dolaze u slovenske sudnice već 15-ak godina, godišnje se za takve prestupe osudi više desetaka osoba, ali se visoke kazne koje prelaze deset godina zatvora izriču rijetko.

Slovenija je 2008. godine uvela i tzv. registar pedofila, stalnu bazu podataka u kojoj su osuđeni prestupnici navedeni do kraja svog života, a pristup podacima imaju, uz državna tijela, samo pedagoške ustanove i društva, kako bi se spriječio kontakt osuđenih pedofila s djecom.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.