Ljubav u gvozdenom puku

Izvor: RTS, 31.Okt.2014, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubav u gvozdenom puku

Priča o hrabrosti i ljubavi čuvenog poručnika Janaćka Jovića i britanske bolničarke Flore Sends, jedine žene oficira u Prvom svetskom ratu, zaintrigirala i britanske reditelje.

Ime Janaćka Jovića nalazi se prvo na spisku najhrabrijih oficira čuvenog gvozdenog puka. Kao učesnik oba Balkanska i velikog rata, više puta je ranjavan, a zbog iskazane hrabrosti nagrađivan, dva puta Karađorđevom zvezdom sa mačevima.

Ratna sudbina na čudan način spojila ga >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je sa engleskinjom Florom Sends, koja je bila jedina žena oficir u srpskoj vojsci. O njihovoj ljubavi britanska produkcija uskoro će snimiti film, rađen po Florinom dnevniku i knjizi Luiz Miler koju je napisala o njenom životu i borbi za Srbiju.

Englesku bolničarku Floru Sends Janaćko Jović je upoznao u Bitolju gde se kao borac priključila srpskoj vojsci i dodeljena četi kojom je on komandovao.

"On je Floru unapredio u čin kaplara i tada joj je rekao: "Pozdravite vašu vladu i kažite im da nam ne šalju konzerve, marmeladu i svilene čarape, već municiju i oružje da branimo svoju zemlju", kaže Stanko Jović, bratanac Janaćka Jovića.

Ljubav koja je buknula u toku povlačenja preko Albanije, gde su, kako Flora kasnije piše u svom dnevniku, zaljubljeni delili jedno ćebe,t rajala je do 1916. godine, kada je Janaćko slavno poginuo u bitci kod Bitolja.

Flora ga je tu sahranila i podigla mu spomenik, a njegove stvari, u vojničkom sanduku, gde se nalazila i njena slika, donela roditeljima u Donjoj Rečici, kod Prokuplja, po okončanju rata.

"Deda, kao seljak, nije imao ništa drugo da joj pokloni, nego joj je poklonio jagnje, koje je ona kasnije odnela u Englesku", kaže Stanko Jović, bratanac Janaćka Jovića.

Od stvari iz vojničkog sanduka, danas je ostala samo masinica za brijanje. Sablju, pištolj i oružje zaplenili su Bugari prilikom pretresa kuće za vreme Drugog svetskog rata. Ni u rodnom selu, gde su grobovi njegovih roditelja, ni u Prokuplju, Janaćko nema obeležja.

"Trebalo bi na neki način napraviti neki spomenik, koji bi bio simbol ljubavi, ratnih ljubavi, i koji bi bio zapravo paradigma svega što je povezivalo Floru Sends i Janaćka Jovića", kaže Božica Mladenovicć, istoričar.

Romansa britanske bolničarke i srpskog poručnika, koji su u Prvom svetskom ratu vojevali u čuvenom Gvozdenom puku, i zbog iskazane hrabrosti dobili Karađorđeve zvezde s mačevima, naći će se uskoro i na velikom platnu.

Film pod nazivom "Moj dragi narednik", snimaće se u britanskoj produkciji na osnovu knjige Luiz Miler i Florinog dnevnika.

rts.prokuplje@rts.rs

+381 27 329 108

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.